Бивш затворник, начинаещ предприемач с верига за бързо хранене, успешен

...
Бивш затворник, начинаещ предприемач с верига за бързо хранене, успешен
Коментари Харесай

Бившият затворник, който заплаши Кремъл с оръжие. Кой е Евгений Пригожин

Бивш пандизчия, новак бизнесмен с верига за бързо хранене, сполучлив ресторантьор и снабдител на кетъринг за Кремъл и съветския хайлайф. Така " готвачът на Путин " стигна до построяването на частната си войска " Вагнер ", с която сега заплашва режима в Москва. Ето кой е Евгений Пригожин.

Той е някогашен пандизчия, който построи ресторантьорски бизнес в Санкт Петербург, спечелвайки доходоносни контракти с Кремъл. Основател е на прословутата наемническа компания “Вагнер ”, чиито бойци извършват задачи в разнообразни точки на света.

След началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година Евгений Пригожин се трансформира по едно и също време в основна фигура във войната и в изострен критик на съветското военно командване. От петък той е и против съветската страна.

Пригожин е роден през 1961 година в тогавашния Ленинград. Като младеж той е хванат и наказан за кражба. Това е първото от поредност от все по-сериозни закононарушения, в това число въоръжен обир и трафик на малолетни, довели до вкарването му в пандиза за към 9 години.

Той излиза на независимост през 1990 година във време, когато в Съветският съюз ръководи Михаил Горбачов и работят промените на перестройката. Тогава Пригожин и вторият брачен партньор на майка му стартират бизнес с верига от щандове за хот-дог, който по личните му думи е бил извънредно сполучлив.

Не е ясно по кое време за пръв път стартират да се развиват връзките сред Пригожин и сегашния съветски президент Владимир Путин , макар че може да се допусна, че пътищата им най-вероятно са се пресекли в Санкт Петербург. Именно в локалното кметство стартира политическата кариера на Путин през 90-те години.

Начинаещият бизнесмен развива в идващите години ресторантьорски бизнес. Неговите заведения за хранене в Санкт Петербург са първокласни и притеглят представители на властта и икономическия хайлайф в града. Така Пригожин доближава и до идващото равнище - подписване на контракти за кетъринг - първоначално с учебни заведения, лечебни заведения и затвори, а по-късно и за по-големи държавни събития.

Фирмата му “Конкорд ” става пряк снабдител на Кремъл, както и на други представители на съветския хайлайф, с което печели прозвището си “готвачът на Путин ”.

По време на посещаване на американския президент Джордж Буш в Санкт Петербуг през 2006 година той и брачната половинка му Лора даже пробват вино, доставено от Пригожин, на вечеря, проведена от Путин.

През 2012 година фирмите на Пригожин подписват преференциален контракт с организация на Министерството на защитата за даване на храна и кетъринг услуги за съветските военни. Договорът е преустановен няколко години по-късно, откакто Сергей Шойгу , до тогава министър на изключителните обстановки и дълготраен предан сподвижник на Путин, е назначен за министър на защитата. Обстоятелство, което по-късно може би подхранва враждебността на Пригожин към Шойгу.
Наемници и тролове
Не е обществено известно по кое време тъкмо “готвачът на Путин ” се ориентира към построяването на частна войска от наемници. Според наблюдаващи това най-вероятно се случва към началото на военния конликт в Сирия и намесата на Русия в него.

Частната военна компания “Вагнер ” се появява някъде към 2014 година, когато Русия подклажда и финансира сепаратистите в Източна Украйна. Тогава за компанията се знае, че е сътрудник на други сходни групировки в Сирия.

Въпреки че Пригожин от години е считан за индивидът в сянка зад “Вагнер ”, той призна, че е неин създател едвам през септември 2022 година, няколко месеца след нахлуването на съветската войска в Украйна.

Междувременно против неговите наемници бяха отправяни достоверни обвинявания за жестокости и военни закононарушения в Сирия, а по-късно и други страни като Судан и Централната африканска република. Там компании на Пригожин получиха доходоносни концесии за рандеман злато и други скъпи метали.

През септември 2013 година съветски публицисти стартират да изследват компания, учредена в северозападните околности на Санкт Петербург под името Агенция за интернет проучвания и по-късно наречена „ Руската фабрика за тролове “ . Тя е притежавана от компанията на Пригожин “Конкорд ” и беше уличена в наемането на хора, които основават голям брой онлайн профили в обществени мрежи

През 2018 година, две години след президентските избори в Съединени американски щати, извоювани от Доналд Тръмп, Министерството на правораздаването на Съединени американски щати упрекна Пригожин и 13 други руснаци в скрит план за осъществяване на изборна машинация и издаде заповед за неговия арест.
Руски генерали и принуждение с чукове
След началото на съветската инвазия в Украйна и неуспеха на първичните проекти на Москва за бърза капитулация на Киев, наемниците от “Вагнер ” започнаха да извършват все по-ключова роля в бойните дейности. Първо в обсадата на Мариупол, а по-късно и при тежките сражения за Северодонецк, Лисичанск и Бахмут.

В това време Пригожин стартира намерено да вербува пандизчии за частната си военна компания и стана изострен критик на съветското военно командване, обиждайки в това число и Шойгу. Лидерът на “Вагнер ” неведнъж се оплакваше съветската военна администрация не доставя съответно бойците му с муниции.

Групировката му възприе крайните форми на принуждение като средство за налагане на дисциплинираност и обработване на облик, който всява смут. В най-известния до тогава случай в Сирия бойци на “Вагнер ” бяха показани във видео по какъв начин изтезават и осакатяват покорен мъж, в това число с военен чук.

В Украйна точно чукът се трансформира в странен знак на Пригожин. През ноември 2022 година се появи видео на “Вагнер ”, показващо убийството на руснак с чук. Жертвата беше показана като беглец, а по-късно Пригожин обществено утвърди този акт.

Повратна точка за ролята на “Вагнер ” във войната се оказаха сраженията за източния украински град Бахмут . Според разнообразни западни оценки там наемниците на Пригожин претърпяха огромни загуби.

На 20 май, след близо 10 месеца блокада на Бахмут, съветските сили оповестиха победа над града. Путин призна ролята на бойците на “Вагнер ”, само че без да спомене поименно Пригожин.

От своя страна Пригожин употребява опцията да се намеси в съветското военно управление. В пред прокремълския ефирен водещ Константин Долгов той се подигра освен на Шойгу, само че и на децата му.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР