Битовото отопление и автомобилите са двата основни фактора на замърсяването

...
Битовото отопление и автомобилите са двата основни фактора на замърсяването
Коментари Харесай

Нено Димов разкри какво замърсява въздуха

Битовото отопление и колите са двата съществени фактора на замърсяването на въздуха.

Това съобщи през днешния ден министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Днес Министерство на околната среда и водите и Световната банка показват план на Национална стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух, съобщи кореспондент на Novini.bg.

„ Факт е, че замърсяването на въздуха е доста сериозна точка най-малко от година и половина “, изясни той.

Според екоминистъра по всички индикатори като се изключи един България е постигнала положителни резултати. Единствено при фините прахови частици има нарастване.

По думите му новата стратегия е тласък по-бързо да създадем по-благоприятни условия.

„ Трябва да сме оптимално готови. Тази стратегия е основен документ, на който би трябвало да се базираме. И да се дадат основни резултати “, счита той.

По думите на Димов решението на казуса е национална отговорност и отборна игра.

„ Това е нещо, с което едно настрана ведомство не може да се оправи “, счита министърът на околната среда и водите.

Наравно с това локалната власт би трябвало да контролира ограниченията, като значимо е още съзнанието и мисленето на всеки един от нас. Този проблем може да бъде оставен в предишното посредством измененията в законодателство.

Като образец Нено Димов даде катализаторите на колите, както и еко таксите за транспортните средства.

„ Това е едно доста ясно обръщение в посоката, в която желаеме да вървим. Предвижда се комплицирана система за инспекция на твърдите горива за несъмнено наличие на сяра и пепел. На процедура ще продължат ограниченията за подобряването на ограниченията с мръсния въздух “, уточни още Димов.

Той изясни, че 4 града реализират нормите. Това са Добрич, Сливен, Пирдоп и Девня. Гълъбово и Стара Загора се причисляват тъм тях. По предварителни данни и Варна ще се включи в листата.

Междувременно вицепремиерът Валери Симеонов изясни, че трябват незабавни ограничения във връзка с съставянето на тази стратегия.

„ Наказателната процедура на България ще бъде анулирана единствено тогава, когато слезем под нормите. Иначе ще поносим наказания “, уточни вицепремиерът.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова изясни, че когато става дума за този най-чувствителен проблем, вниманието се насочва към най-големия град.

„ Работим по този значим от години проблем. Изпълняваме втора стратегия за качеството на атмосферния въздух. Най-важната стъпка по тази тематика е всички да работят дружно на държавно и локално равнище. Подобряването на качеството на въздуха е възстановяване качеството на живот “, счита тя.

По думите ѝ модернизацията и развиването на градския превоз са значими.

„ Постигнахме замяна на 60% от рейсовете. До края на идната година подсигуряваме подмяната на 90% от авобусите, които са на линия с екологични, движещи се на природен газ “, уточни кметът, като добави, че се приготвят нови 30 електробуса.

Тя посочи, че 95 000 семейства в София се отопляват на дърва и въглища.

„ Въздухът не признава граници “, изясни Фандъкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР