Bitcoin може да стане легално платежно средство в Ел Салвадор.

...
Bitcoin може да стане легално платежно средство в Ел Салвадор.
Коментари Харесай

Тази държава прави bitcoin официална валута

Bitcoin може да стане легално платежно средство в Ел Салвадор. Това разгласи президентът на страната Найбиб Букеле във видео, излъчено по време на конференцията Bitcoin 2021, която се организира в Маями.

„ Следващата седмица, че изпратя до конгреса проектозакон, който ще направи bitcoin легално платежно средство”, сподели Бикеле, сочи информация на уредника на конференцията Bitcoin Magazine, предава CNN.

39-годишният Бикеле взе властта през 2019 година, като разполага със устойчиво болшинство в локалния парламент. Това значи, че в случай че той фактически съблюдава думата си, има всички шансове Ел Салвадор да стана първата страна в света приела bitcoin за публична валута.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Шанхай ще даде 19,25 млн. юана (3 млн. долара) на свои...

По думите на президента, той ще си партнира с компанията за цифрови финанси Strike за основаването на логистиката, нужна за осъществяване на желанията.

„ Над 70% от дейното население на Ел Салвадор няма банкова сметка. Те не са част от финансовата система. Помолиха ме да оказа помощ в писането на проект. Те виждат bitcoin като валута от международна класа, като би трябвало да дружно да създадем bitcoin проект с цел да помогнем а тези хора”, споделя изпълнителният шеф на Strike Джак Малърс.

Понастоящем Ел Салвадор, страна в Централна АМерика, употребява щатският $ за публична валута.
Бъдещето на цифровите валути
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Изпълнителният шеф на на най-голямата банка в Съединени американски щати не изпитва огромна обич към криптовалутите, н...

Въпреки, че централните банки по света виждат бъдеще в блокчейн технологията, възприемането на bitcoin не се случва, главно заради голямата волатилност на валутата. Така да вземем за пример, цената на bitcoin се срина на половина, скоро откакто беше минала равнище от 60 000 $. Освен това пазарът е предразположен на спекулации – нещо, което се вижда с просто око когато приказваме за изявленията по тематиката на милиардера Илън Мъск в обществените мрежи.

Централните банки по света виждат капацитет в блокчейн системата, защото тя дава други възможности за транспорт на стойност през граница. Криптовалутите също по този начин не изискват банкова сметка, защото действат посредством цифрови портфейли. Именно заради това, популацията на по-бедни страни, като Ел Салвадор, може да се възползва от сходна различна платежна система.

Джером Пауъл, ръководителят на Федералния запас на Съединени американски щати, разгласи през май тази година, че институцията ще разгласява документ през лятото, в който ще бъдат разказани изгодите и рисковете от основаването на цифров $.

Криптовалутите, издавани от централни банки (CBDC) се разграничават от всеобщите виртуални валути, защото зад тях не седи децентрализирана мрежа, а главният финансов регулатор.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР