Бирата, най-древната алкохолна напитка, се произвежда с помощта на процес

...
Бирата, най-древната алкохолна напитка, се произвежда с помощта на процес
Коментари Харесай

Как да си направим домашно приготвена бира

Бирата, най-древната алкохолна напитка, се създава благодарение на развой на варене. В него нишестето, което се намира в житните зърна, малцовия ечемик, пшеницата, царевицата и ориза ферментира. Една от най-често срещаните съставки в бирата е хмела.

Той работи като натурален консервант и способства за отчетливия ѝ усет. Понякога по време на ферментационния развой се прибавят и други консерванти или усети, като всякакви билки. Бирата, която се вари по целия свят, се разделя нормално на две категории: светла и тъмна. Повечето бири имат по-скоро ниско наличие на алкохол, което варира от 4% до 6%.

В днешно време правенето на домашна бира е доста известно. Много хора създават огромни количества бира в личните си домове. Следното е доста елементарна рецепта, подобаваща за хора, които занапред стартират да се занимават с тази активност.

Как да си създадем домашно приготвена бира - лесна рецепта:

Изисквания:

Процесът по варенето на бирата е много дълъг и по тази причина ще са Ви нужни доста аксесоари. Следните са инструментите, които ще Ви потрябват:

• Голяма тенджера, която да побира към 3 галона (11-12 литра) течност и огромна кофа, побираща към 10 галона.

• Пластмасови тръби, кухненски термометър, дълга лъжица и празни шишета с капачки за запазване на бирата.

Освен тези принадлежности са нужни и съставки:

• Вода

• 40 унции ( 1 унция- 29 милилитра) малцов дестилат

 Бира

• Пакет мая

• 7 чаши захар

Процедура

• Стъпка 1: с цел да започнете работа би трябвало всички принадлежности, нужни за процеса, да са стерилизирани. Затова измийте тенджерата, кофата и лъжицата в съвсем вряща вода или в съдомиялната машина.

• Стъпка 2: напълнете тъкмо 3 галона прясна вода и я поставете на такова място, на което да може да стои много време. Трябва също така да сте уверени, че температурата в помещението няма да надвишава 20 градуса по Целзий.

• Стъпка 3: сварете към 2 галона вода в огромна тенджера и бъркайте. Добавете малцовия дестилат когато се покажат мехурчетата във водата. След към 20 минути водата стартира да ври. Сега е време да прибавите и да разтопите захарта.

• Стъпка 4: откакто захарта се разтвори, изсипете наличието на цялата тенджера в огромната кофа, която е цялостна с вода. Изключително значимо е да изсипете съставките бързо, с цел да могат да влезнат и въздушните мехурчета. Те играят значима роля в процеса на ферментацията.

• Стъпка 5: в този момент изсипете малко студена вода при варенето на бирата, с цел да се намали малко температурата. След като температурата се изравни със стайната, прибавете маята и бъркайте до момента в който тя изчезне. След това покрийте с нещо кофата и я оставете да ферментира.

• След като изминат 10-12 дни или повече, пробвайте малко количество от бирата. Ако усетът ѝ е още сладостен, я оставете да ферментира още няколко дни с цел да стане по-горчива.

Варивото най-после се трансформира във вкусна домашно приготвена бира. Приготвянето обаче не е цялостно единствено с ферментирането. Важно е и по какъв начин да бутилирате бирата.

• За да бутилирате бирата първо стерилизирайте шишетата.

• Добавете във всяка бутилка по две лъжици захар.

• Следва най-критичното. Използвайки тръбата напълнете бутилките. Оставете по малко въздух, с цел да може течността да се движи. Бъдете деликатни и не „ тормозете ” утайката на върха на кофата.

• Раздрусайте бутилките до момента в който се разтвори захарта и ги оставете за дълго, дълго време на хладно място.

Най-добрата бира може да бъде пробвана едвам откакто бутилките са престояли няколко години. Можете да изпробвате и други предписания, които са налични посредством Интернет. Някои от тях дават отлични и вкусни резултати.

Винаги помнете да не препивате, въпреки и бирата да има страховит усет. Една ирландска приказка гласи:

„ Пиенето е проклятието на земята. Кара те да се сбиеш със съседа си, да гръмнеш господаря си, а най-после той стартира да ти липсва. ”

От друга страна няма нищо неприятно в пиенето и както вярно поучава Томас Джеферсън:

„ Бирата, в случай че се пие в умерени количества, постоянно омекотява нрава, заздравява духа и способства за положителното ни здраве. ”

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР