Биолози от Италия и Русия създадоха първия имунологичен часовник, който

...
Биолози от Италия и Русия създадоха първия имунологичен часовник, който
Коментари Харесай

Специален часовник разкрива възрастта

Биолози от Италия и Русия сътвориха първия имунологичен часовник, който разрешава директна оценка на възрастта по 38 маркера, оповестиха от пресслужбата на Държавния университет в Нижни Новгород.

Изследователският екип откри, че скоростта на стареене на човешката имунна система може да се пресметна доста тъкмо посредством премерване на концентрацията на десетки биомаркери, свързани с развиването на разнообразни форми на инфектиране. Експертите стигат до това умозаключение по време на наблюденията върху здравето на 76 пациенти, които страдат от тежки бъбречни болести и са включени към система за хемодиализа.

Установено е, че новият метод е доста прецизен при установяване скоростта на стареене на имунната система. Подобно на други способи за пресмятане на биологичната възраст, методиката на италианците и руснаците демонстрира, че всички, страдащи от хронично бъбречно заболяване, стареят с нараснала скорост, вследствие на което биологичната им възраст с 20 години надвишава календарната.

Изследователите означават, че сходен метод може да се употребява освен в персонализираната медицина, само че и за оценка на това по какъв начин разнообразни хронични болести и остри инфекции въздействат върху скоростта на стареене на организма. Подобно схващане е от решаващо значение в подтекста на възходящия проблем със застаряването на международното население, заключават учените.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР