Биолози измамиха домати, за да повишат добива им. За целта

...
Биолози измамиха домати, за да повишат добива им. За целта
Коментари Харесай

Учени излъгаха домати да пуснат повече плод

Биолози излъгаха домати, с цел да покачат добива им. За задачата учените съединили дръжката на едно растение с корените на друго, чийто набор от епигенетични белези е изкуствено изменен. В резултат доматът усетил, че е оживял от суша, написа научното списание Nature Communications.

“Това може да се направи с което и да е растение. Нашето проучване се трансформира в огромен пробив в епигенетиката – в този момент тя може да се употребява за увеличение на добивите.

Освен това в бъдеще благодарение на епигенетиката ние можем да пазиме горите от следствията от световното стопляне “, описа Сали Маккензи, професор в Пенсилванския университет и един от създателите на проучването.

Начинът, по който на практика работят всички гени, зависи освен от тяхната конструкция, само че и от това по какъв начин е опакована тази част от ДНК веригата, където те се намират и по какъв начин тя взаимодейства със прилежащите елементи на генома.

През последните години учените разкрили десетки клетъчни механизми, които покачват или намаляват интензивността на гените.

За да създадат това, такива механизми ползват специфични молекулни " маркери " към протеиновите опаковки на гените, които се назовават ​​епигенетични, или с други думи трансформират тяхната " четливост ".

Маккензи и нейните сътрудници считат, че с помощта на тези резултати епигенетиката може необятно да се ползва в селското стопанство и ботаническите проучвания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР