Билките са най-великият дар, даден ни от природата. Те се

...
Билките са най-великият дар, даден ни от природата. Те се
Коментари Харесай

За какво помага чаят от смрадлика

Билките са най-великият подарък, даден ни от природата. Те се одобряват елементарно под формата на лечебни чайове. Правилното им използване носи както изцеление, по този начин и подсилване на човешкия организъм.

Една от универсалните билки, позната на всеки, е смрадликата или тетрата. Наред с други билки като салвията и лайката тя е една от най-предпочитаните билки, имащи ясно изразено адстрингентно, противовъзпалително и кръвоспиращо деяние. В листата на смрадликата се съдържат дъбилни субстанции, като галотанини, галова киселина, флавонолови гликозиди и етерично масло.

Под формата на чай за вътрешно приложение смрадликата се приема единствено под непоколебим лекарски надзор. За задачата една-две супени лъжици дребно нарязани листа се заливат с 1 л. кипяща вода. Варят се към 5 минути и се оставят за към час да киснат.

Отварата от смрадлика се ползва най-вече външно - бани, промивки, гаргара, лапи и други Тя е необятно употребена при хемороиди, бяло течение, мъчно зарастващи рани (но не като компрес, тъй като раната се задушава), афти на устата, стоматити, кожни болести, лишеи, гнойни и юношески пъпки, циреи, инфектиране на венците.

С нея се лекуват още окапване на косата, щедро потене на краката, колит, диария, дезинтерия. Извлекът от смрадлика намира приложение и като помощно средство при лекуване на разнообразни болести на пикочо-половата система.

 Чай от смрадлика

За изработката на компреси и бани 50 г листа от смрадлика се заливат с 2 л кипяща вода и се варят 20 минути. Отварата се оставя за към час, след което се прецежда през марля. Компресите и баните се вършат 1-2 пъти на ден.

За промивки при вагинални проблеми, жабурене и гаргари се подготвя по същия метод, като чая. Прецежда се през марля. Процедурите се вършат 1-2 пъти на ден.

Приготвената запарка и чай от смрадлика имат къс период на валидност – към 12 часа, и то единствено при изискване, че се съхранява в ледник.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР