Билката левурдa се използва и в народната медицина, и в

...
Билката левурдa се използва и в народната медицина, и в
Коментари Харесай

Народна медицина с дивия чесън (левурда)

Билката левурдa се употребява и в националната медицина, и в кулинарията. В националната медицина са известни отвари от билката, а на доста места в страната подготвят и лечебна ракия. Разбира се, в другите области в България рецептата се подготвя по друг метод, само че общият принцип е следния:

Нужни са ви листа или луковици от див чесън. Нарязвате листа и ги слагате в подобаваща бутилка, след което допълвате с ракия. Оставете лечебната примес да престои две седмици на слънчево място.

След като мине този интервал можете да приемате ракията по 1 ч.л., разредена с вода. Смята се, че тази лечебна ракия оказва помощ при атеросклероза, усъвършенства паметта, въздейства на съня. Освен това намалява кръвното налягане и предотвратява виенето на свят.

Освен ракията от див чесън, в националната медицина е позната и рецепта за вино от билката. Ето по какъв начин да си го извършите:

Необходими са ви шепа нарязани листа от билката. Слагате ги в 250 мл бяло вино, което е завряло авансово. Виното би трябвало да се подслади с пчелен мед – сложете на усет. Пиете на дребни глътки.

 Запарка

За проблеми със стомаха се предлага ситно накълцани листа на билката да се залеят с топло мляко. После се оставят за няколко часа, след което запарката може да се приема на дребни глътки.

Тази рецепта е извънредно подобаваща при хронични или остри стомашно-чревни разстройства. Пресните листа на билката подтикват уринирането, пречистват бъбреците.

Листата на дивия лук би трябвало да се употребяват пресни, когато става дума за лекуване, защото откакто изсъхнат, губят лечебните си свойства. Растението може да облекчи и суха и мъчителна кашлица.

Стомашните проблеми могат да бъдат позволени и с еднократно приемане на няколко чесънчета от луковицата.

Запарка от билката можете да си приготвите като залеете 1 ч.л. изсушени луковици с 300 мл вряща вода. Оставете сместа да се кисне 60 минути и след това приемайте по една кафена чашка три пъти на ден. Да се пие преди храна.

При рани се прави каша от счукани луковици – постанова се на мястото и се слага марля. Билката не се предлага на хора, които страдат от гастрит или язва.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР