Бижутер се надява нейният най-голям шлифован танзанит, който тежи почти

...
Бижутер се надява нейният най-голям шлифован танзанит, който тежи почти
Коментари Харесай

Рекордно големият танзанит „L’Heure Bleu“ счупи рекорд на Гинес

Бижутер се надява нейният максимален шлифован танзанит , който тежи съвсем колкото билярдна топка, да й помогне да направи положително дело , предават от Рекордите на Гинес.

Рекордно огромният драгоценен камък е с невероятните 703,4 карата /140,68 g/ и е обработен от всепризнатия бижутер Наоми Сарна в Хилсбъро, /Орегон, САЩ/, на 9 март 2024 година За съпоставяне една билярдна топка тежи 150 g.

Огромният драгоценен камък, наименуван „ L’Heure Bleu “ /от френски език – „ Синият час “/, е добит за първи път в Танзания от Наоми в мините, ситуирани в подножието на планината Килиманджаро .

Танзанитът се среща единствено в окръг Симанджиро в района Маняра в Танзания, в доста дребен минен регион , почти 7 км дълъг и 2 км необятен , покрай хълмовете Мерерани. Мините са част от прародината на масаите и това е единственото място в света, където се намира този синьо-виолетов драгоценен камък.

Този драгоценен камък е прочут със своите сини , виолетови и бордо нюанси . Първоначално той е много чужд отвън своя район на генезис, само че марката за бижута „ Tiffany & Co. “ го е разпространявала през 60-те години.

Наоми ръчно е издълбала 703,4-каратовия „ L’Heure Bleu “ от Танзанит, който е намерила по време на пътуването си до Танзания – място и просвета, с които се усеща мощно обвързвана. Титлата за Световен връх на Гинес е освен това от персонален успех за Наоми, която желае да подари облагата от продажбата на „ L’Heure Bleu “ на масаите .

Наоми е известна в общността, обработваща скъпоценни камъни , със своите артистични и комплицирани резби. Получила образование на ваятел , тя е получила предложение през 2010 година да посети Танзания, където да научи дамите масаи по какъв начин да основават бижута от локалния драгоценен камък . При идването си в страната тя схванала, че доста от масаите страдат от елементарно лечими очни болести /основна промяна на зрението, катаракта и т.н./ и си сложила за задача да измисли метод, с които да събере средства за общността.

Предвижда се парите от продажбата на „ L’Heure Bleu “ да отидат в „ Casey Eye Institute “ за даване на очни грижи за масаите .

Наоми пътува по света в търсене на цветни скъпоценни камъни . Нейните произведения са излагани в няколко музея , в това число в Постоянната американска сбирка от скъпоценни камъни на Националната сбирка от скъпоценни камъни на Смитсониън. Тя е притежател на влиятелни награди, в това число 23 оценки AGTA Spectrum и две на Zie Gang Bei Jade Carving Association Awards – най-уважаваните и влиятелни състезания за дизайн в промишлеността.

Официалният опит за слагане на Световен връх на Гинес се е състоял в Музея на ориза в Хилсбъро и е бил доказан от арбитър Майкъл Емприк . Освен това двама самостоятелни експерти гемолози са участвали при инспекцията, че издълбаният камък в действителност е танзанит и за окончателното претегляне.

„ L’Heure Bleu “ надмина предходния връх от 618 карата /123,6 грама/ от Medici Collection, LLC /САЩ/, доказан на 9 март 2020 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР