БГНЕССкандалът около кандидатурата на младия предприемач Васил Терзиев за кмет

...
БГНЕССкандалът около кандидатурата на младия предприемач Васил Терзиев за кмет
Коментари Харесай

Стои ли ДС зад прохождането на „Телерик“ и бизнес кариерата на Васил Терзиев?

БГНЕС

Скандалът към кандидатурата на младия бизнесмен Васил Терзиев за кмет на София излиза от обсега на фамилията, което се оказа цялостно с партизани, генерали, началници на Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС) и Четвърто ръководство на Държавна сигурност, кадрови офицери в Първо главно управление (на ДС) и Шесто ръководство.

На напред във времето настояща става тематиката и за прохождането на сполучливата компания Телерик и дали съществуват секрети обвързаности на генезиса й със злокобната Държавна сигурност и тоталитарното задкулисие. Светлина по тази настояща за обществото тематика хвърля едно напълно забравено малко изказване на „ Зарко “, както го назовават приятелите му.

Всъщност става дума за Светозар Георгиев, един от създателите на Телерик и сътрудник и до в този момент на претендента за кмет Васил Терзиев. През далечната 2007-ма година Зарко в миг на искреност дава отговор на читателски въпрос в рубриката „ Кариери “ на вестник „ Капитал “. „ Вярно ли е, че компанията, постигнала изключителни триумфи, е стартирала като „ нова бизнес активност “ във компания за търговия с военна техника “, гласи питането на четец.

Държавен вестник афишира публично Телерик АД като част от холдинга „ Кимкооп Трейдинг “ ООД, който съгласно личният си уебсайт публично се популяризира като компания за търговия с военна техника. Наистина любопитно съвпадане, само че завладяващ е отговорът на Зарко: той буквално декларира: „ Прав сте, само че за жалост още веднъж няма сензация – през 2002 година, когато Телерик стартира активност, ние нямахме задоволително средства, с цел да записваме лична компания, както и да поддържаме лично счетоводство, да имаме личен офис и така нататък Започнахме като нова бизнес активност в Кимкооп, само че постоянно сме си вървели по обособен път. Връзката е в действителност роднинска – Кимкооп Трейдинг е благосъстоятелност на бащата на един от създателите на Телерик “.

Всъщност великодушната поддръжка идва от бащата на Зарко – предприемача Георги Георгиев, а синът през днешния ден несъмнено доста ще съжалява за това изпуснато самопризнание, което и сега е налично в интернет. То действително прекатурва наложения облик за „ млади и чисти “ бизнесмени, основали „ от нищото “ могъщия Телерик, който няколко години по-късно продават за галактическите близо 300 млн. $. Заравяйки се във фирмените регистри откриваме, че в действителност „ Кимкооп Трейдинг “ ООД има няколко превъплъщения. Първообразът и е кооперация „ КИМКООП “, която започва активност още в зората на демокрацията – през 1990 година.

Кооперация „ Кимкорп “

 

Според Устава, с който разполагаме, най-малко към 30 април 2003 година екипът на задругата е от 9 индивида. Сред на пръв взор незнайните съдружници свети името на ярка политическа фигура в годините на прехода. Тя надали инцидентно е попаднала в този екип. Става дума за някогашния водач на Българска социалистическа партия и ръководител на Народното събрание Михаил Миков. Не по-малко забавна се оказва и компанията към него.

Имената на трима от съдружниците са били обект на инспекции от Комисията по досиетата и са разкрити като свързани със структурите на някогашната Държавна сигурност.

Калин Барзов, Секретен сътрудник на ПГУ-ДС

При инспекцията на управителните органи на Застрахователна компания „ Бургас “ излиза името на Калин Иванов Барзов, като член на управлението, само че по този начин се осветява и името на вербовчика и водещия му офицер от Първо главно управление (на ДС) – IV Христо Димитров Караколев. Точно той е част от екипа на “ КИМКООП “.

Златко Нейков Златев – сътрудник Карл, работил за II и III ръководство на Държавна сигурност е осветлен в качеството си на ръководител на шефовете на Беласица ЕАД – Петрич.

Александър Трифонов като управляващ ОР на Ангел Петров.

Третият десар в компанията на „ КИМКООП “ е Александър Петров Трифонов, щатен офицер от Първо главно управление (на ДС), разгласен като вербовчик с решение на Комисията № 108. През 2001 година Георги Георгиев, бащата на Зарко записва Холдинг Кимкооп ООД, в който през годините като негов съучастник и шеф се появява и синът му Светозар Георгиев. Именно това е фирмата-ракетоносител на Телерик.

Но Георгиев старши остава в съзвездието от свързани компании със старите си съдружници ДС-ари от Коперация „ КИМКООП “. Така да вземем за пример офицера от Държавна сигурност Христо Димитров Караколев е обвързван посредством компания СВАРТЕХАВЕТ САН СИЙ. Александър Петров Трифонов е обвързван посредством ИНТЕРКОМЕРС-2003-В и ТОПЕНКОНСУЛТ, Златко Нейков Златев е обвързван посредством ОРА – ЗЛАТКО ЗЛАТЕВ и ОРАК – ЗЛАТЕВ И С-ИЕ. РЕГИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН СЪЮЗ ЗА СОЦИАЛЕН ПРОГРЕС и СВАРТЕХАВЕТ-СОБО ООД КОМАНДИТНО ДРУЖЕСТВО – пък са в обвързаности с Кооперация „ Кимкооп “. Бетахаус София и ДЖОЙН ДЪ ПЛЕЙЪРС са сдружения обвързван и с Васил Терзиев и Холдинг Кимкооп ООД.

Вероятно в този комплициран логаритъм от бизнеси има доста други лица, които са с принадлежност към Държавна сигурност и комунистическата номенклатура, само че не са проверявани и за това не са оповестени. Амбицията на Васил Терзиев да стане кмет на София освети несъзнателно доста тези секрети връзки.

Фирмените регистри през днешния ден хвърлят тежки подозрения против изказванията на основателите на Телерик, че бизнесът им е плод „ само на риск и разсъдък “, съумели са „ без подкрепи и привилегии “. Васил Терзиев при старта на Телерик е трябвало да се интересува в какви зависимости с предишното се намира сдружението, което ги е осиновило.

Но очевидно тематиката за Държавна сигурност не го е тормозила. При представянето на кандидатурата на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев разгласи, че няма неуместни въпроси, само че единствено за седмица те се трансфораха в същинска лавина, която може да опустоши репутацията и упоритостите му.

 

Разкаянията за годините на комунизма, концепциите за едноименен музей и обещанията за гратис служене на софиянци към този момент нямат смисъл, в случай че въпросите не получат съответни отговори. Обяснения дължат и водачите на ПП-ДБ, които издигнаха тази спорна кандидатура.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР