БГНЕС Комуникацията с корабособственика на “Vera SU е силно ограничена през

...
БГНЕС
Комуникацията с корабособственика на “Vera SU е силно ограничена през
Коментари Харесай

Кап. Валентин Енчев: Комуникацията с корабособственика на Vera SU е затруднена

 БГНЕС Комуникацията с корабособственика на “Vera SU " е мощно лимитирана през последните няколко дни. Това съобщи на брифинг през вчерашния ден иректорът на " Морска администрация “ – Варна кап. Валентин Енчев, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Той добави, че отговорите, които получават експертите от българска страна на техни запитвания са доста къси и обрани.

Водят се непрекъснати диалози сред корабособственика и застрахователя, поради новите условия свързани с техническото положение на кораба. 

" Очакваме напълно скоро информация какъв ще бъде статуса на кораба и дали да бъде разгласен за тотално убит, което ще ни води към друга процедура – за изваждане на потънало имущество и оттова за осъществяване на търг за компания, която да бъде определена от застрахователя за изваждане на кораба.  

От друга страна, корабът се намира в суверенни води на Република България, където и по силата на конвенцията за изваждане на потънало имущество, се разрешава страната също да се намеси по-пряко и непосредствено в случай че това потънало имущество съставлява евентуална опасност. 

Отпреди 2 часа имаме информация от страна на застрахователя, че се изготвя писмо към администрацията във връзка с това, какво има намерение застрахователят да предложи, поради последните договаряния с корабособственика. 

Към момента се чака да разберем дали ще се разгласи тотална загуба на кораба или не, като тук още веднъж споделям, че застрахователят е водещ в това отношение.

Очакваме до на следващия ден заран да имаме отговор на тези въпроси “, сподели още кап. Енчев.

По думи на кап. Венцислав Иванов, шеф на " Морска администрация “ в този момент ще се работи в две насоки. 

Планира се унищожаване на всички преносими пластмасови детайли на кораба, с цел да се предотврати замърсяване на околната среда. 

" Това ще бъде сложен детайл, защото те би трябвало да се снемат от кораба и за задачата е необходим проект за достъп до плавателния съд.

Следващото, което преглеждаме е търсене на безвреден метод за отваряне и затваряне на люковите покрития на хамбара. От там стигаме до самият товар. Първото, което би трябвало да се направи и при първа опция ще бъде направено е да се вземат проби от повърхността на товара. Оттам ще разберем и какво можем да чакаме в дълбочина “, изясни кап. Иванов и добави, че хамбарът е с височина 6 метра, а подозренията за вода са към 3 м. 

След като бъдат взети съответните проби ще бъдат предадени на лаборатория и на база резултатите ще се обмислят методиките, по които ще се работи при разтоварването. 

" Възможно е част от товара да се разтоварва посредством грайфери, а друга част с центробежни помпи. През цялото време ще бъдат ситуирани платнища, с цел да се предотврати, каквото и да е изсипване. Най-важното за нас е да няма напън върху морската флора и фауна. От тук нататък имаме 2 казуса.

Първият е да получим явен отговор от следствената работа, че товара в кораба не съставлява материално доказателство и той е освободен от тяхна позиция.

И другото е от страна на корабособственика, който да даде информация дали е изоставил кораба и товара. Докато товара е негов ние изпадаме в състояние, в което не можем да създадем нищо “, сподели още кап. Иванов.

Той акцентира, че с цел да се извършат всички нужни интервенции са нужни най-малко 3-4 дни.

Успоредно с това се преглеждат всички благоприятни условия за разтоварване на уреята.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР