Безвредни ли са дъските за рязане? Наистина ли сапунът убива

...
Безвредни ли са дъските за рязане? Наистина ли сапунът убива
Коментари Харесай

10-те най-големи заблуди за хигиената в домакинството

Безвредни ли са дъските за рязане? Наистина ли сапунът убива бактериите? Около тематиката хигиена витаят най-различни легенди. Много от тях сме възприели от родителите и бабите си, без да ги подлагаме на подозрение. Но кои от тях са правилни и кои не? Предлагаме ви да разгледаме 10 от най-разпространените заблуди.

1. Сушилните за ръце с въздушна бликам са хигиенични.

неверно

През последните години сушилните за ръце с въздушна бликам се постановиха в публичните тоалетни, защото изсушават ръцете за нула време и са по-екологични от хартиените кърпи. Но това прави ли ги хигиенични? Не, откри наскоро едно изследване на университета в Уестминстър, съгласно което сушилните за ръце с въздушна бликам центрофугират вируси на разстояние 3 метра през помещението с мивките. За съпоставяне естествените сушилни и хартиените кърпи популяризират вирусите единствено на 75 и 25 см.

2. Тоалетната е най-мръсното място в къщата.

неверно

Кърпата за миене на съдове е доста по-голям разплодник на бактерии. Дъската на тоалетната е суха и хладна, а бактериите избират влажни и топли места. Влагата и остатъците от храна по гъбата подтикват размножаването на бактерии, тъй че там гъстотата им е до 400 пъти по-висока в сравнение с върху тоалетната паница.

3. Мръсотията изниква от нищото.

неверно

Запитвали ли сте се в миналото от кое място се взема цялата прахуляк в дома ви? Източникът на по-голямата част от мръсотията сме самите ние. Ако разгледате прахта под лупа, ще откриете най-много кожни люспи, косми и власинки плат. Имайки поради, че човек губи приблизително по 40 000 кожни кафези на минута, цялата тази прахуляк не трябва да ни учудва. Това изяснява и за какво у дома е най-мръсно, когато сме имали посетители: повече хора създават повече прахуляк!

4. Лекетата се отстраняват с гореща вода.

неверно

Много хора при почистване се управляват от максимата: колкото по-горещо, толкоз по-добре – тъй като единствено по този начин ще изчезнат лекетата и бактериите! Голяма илюзия, тъй като множеството почистващи препарати работят на основата на студена вода. От топлата вода има смисъл единствено при миене на съдове, тъй като мазнината се отстранява по-лесно.

5. Сапунът убива бактериите.

неверно

Не ги убива, а оказва помощ за отделянето им от кожата, тъй че водата да ги отмие. По тази причина антибактериалните сапуни освен са неефективни, само че и нездравословни за околната среда. Достатъчно е да миете ръцете си 30 секунди с естествен сапун и пламенно триене, с цел да отстраните 99,9 % от всички нездравословни бактерии и микроби.

6. Само с антибактериални почистващи препарати става същински чисто.

неверно

Тъй като множеството микроорганизми са безвредни, антибактериалните препарати са непотребни и даже нездравословни за околната среда, тъй като могат да нарушат бактериалния баланс и да допринесат за образуването на резистентни бактерии. Напълно задоволително е да употребявате за разчистване оцет, стига да не се отнася за мрамор, дървен паркет, арматури или гумени уплътнения.

7. Кърпите за ръце умерено могат да се употребяват неведнъж.

неверно

Влажните кърпи за ръце дават идеално витално пространство за бактериите. След избърсване по кърпите остава полепнала нечистотия и кожни люспици, които служат за храна на бактериите. Затова в кухнята би трябвало да употребявате две разнообразни кърпи за съдове и за ръце. Особено по ръцете може да има чревни бактерии, които никога не трябва да попадат върху съдовете и оттова – в храната. За да предотвратите насъбирането на бактерии, би трябвало да употребявате кърпите за съдове и за ръце не повече от два-три дни.

8. Във фризера бактериите умират.

неверно

При -18° виталните процеси на бактериите се приключват и те не могат повече да се развъждат – само че не са мъртви! Щом хранителният артикул се размрази, бактериите още веднъж се залавят за работа. При стайна температура броят им се удвоява на всеки 20 минути.

9. Надрасканите тефлонови тигани провокират рак.

неверно

Надрасканите тефлонови тигани са нездравословни едвам при над 260°C. Чак тогава покритието, наречено политетрафлуоретилен стартира да изпуска отровни изпарения. Но такива температури могат да бъдат достигнати единствено при съзнателно загряване и за задачата би трябвало да се употребяват единствено чугунени тигани.

10. Дъските за рязане са развъдници на бактерии.

неверно

Стига да се почистват грижливо, дървените и пластмасовите дъски за рязане могат да се употребяват без проблем. Дървото има антисептични свойства поради съдържащите се в него смоли и етерични масла, а някои типове дърво съдържат и танинова киселина, която също убива микробите. Освен това дървото съхне бързо, което в допълнение изтребва нездравословните бактерии. Пластмасовите дъски могат да се поставят в миялната машина, където бактериите умират на температура към 60°C. /obekti.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР