Безумието, което е обхванала страната напоследък, се разпростира неудържимо. На

...
Безумието, което е обхванала страната напоследък, се разпростира неудържимо. На
Коментари Харесай

КЗК не стои сериозно, в старанието си да угоди на едни дебели интереси

Безумието, което е обхванала страната в последно време, се разгръща неудържимо. На тази мисъл навежда и решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което се "Забранява нотифицираната централизация сред предприятия, посредством придобиване на надзор от страна на "Емко " върху "Дунарит ".

Както "Банкеръ " означи още в края на предходната седмица в обявата си под заглавие "КЗК точи гилотината за Дунарит " и в материала си от през вчерашния ден (11 април) "Водевилът "Дунарит " с нова постановка ", с това си решение ръководената от Юлия Ненкова комисия на процедура извърши "заданието ", което й беше обещано свише. И това без значение от обстоятелството, че то е в цялостно несъгласие със личното й мнение от 11 август 2016 година, което юристите й "бранеха " по време на цялото скандално правосъдно дело, проточило се близо три години и проведено от офшорката "Виафот ", чийто действителен притежател се оказа юристът на Делян Пеевски - Александър Ангелов.

Сега в формалното мнение на Комисия за защита на конкуренцията е записано че: "Въз основа на цялостния разбор е налице съображение да се одобри, че нотифицираната централизация основава предпоставки да докара до определяне на господстващо състояние на обединената група. Наличието на основни хоризонтални и конгломератни резултати ще докара до доста преимущество за участниците в концентрацията пред техните съперници, което от своя страна би попречило ефикасната конкуренция на оценения пазар ".

Тази констатация обаче по този начин и не намира удостоверение в цялото 42-странично ревю по случая. В него са представени мненията на разнообразни компании, които би трябвало да бъдат "засегнати " от упоменатата централизация. Само че най-големите в сектора като "Арсенал " АД, "Аркус " АД, "Аполо Инженеринг " ООД и "Кинтекс " ЕАД, "не показват опасения по отношение на конкуренцията на пазара " и считат, че "планираната договорка няма да се отрази върху тяхната активност " .

На същото мнение са и от "Българска отбранителна промишленост ". Единствената сериозна компания, работеща на този характерен пазар, която е изразила мнение, че "сделката може да повлияе върху пазарната политика на сдружението и настоящите контракти за поръчки и поети задължения, по които то е страна " е държавната "ВМЗ Сопот " ЕАД, която необичайно за какво наскоро напусна посоченото браншово съдружие.

Становища на най-големите компании някак лековато са останали малко настрана от погледа на "задълбочено проучващите " пазара. Все отново Комисия за защита на конкуренцията не е могла напълно да ги пренебрегне в тази част от разбора си, която касае пазарните дялове на компаниите в бранша. Там тя прецизно ги е показала като най-големите производители на специфична продукция. Скалъпената таблица за пазарните им дялове обаче е с данни от...2014 година. Нагажданите в нея числа са използвани, с цел да се направи заключението, че има заплаха да се откри " господстващо състояние " , в случай че договорката сред "Емко " и "Дунарит " бъде позволена. Но все пак даже и от нея излиза наяве, че общият пазарен дял на двете сдружения ще е сред 30 и 40 на 100, което ще им отреди " лидерска позиция " .

Междувременно в. "Банкеръ " към този момент разгласява таблицата с действителните пазарни дялове, която е основана на формалните документи от Годишните финансови доклади на петте най-големи компании, работещи на нашия пазар, оповестени в Търговския указател и от която излиза наяве, че някой доста ловко се пробва да борави със цифрите.



Тези и редица други грешки са дали "основание " на подвластната от властта Ненкова и екипа й да сътворят своето решение за отвод. Другият любопитен миг е, че размерът на работа по този вид инспекции е значителен и "задълбоченият разбор " изисква сериозна подготовка и време. А самата комисия признава, че " В своята процедура Комисия за защита на конкуренцията не е проучвала пазари, свързани с отбранителния бранш ", както и че двете обсъждани сдружения работят само на непознати пазари и активността им в България съставлява...1 на 100 от общата реколта.

Четейки този дълбокомъдрен разбор, изпълнен с купища спорни констатации, не е мъчно човек да се усъмни дали в тази ситуация става дума за решение или по-скоро за...нареждане.

Разбира се, това не е краят. От компания "Емко " обявиха за "Банкеръ ", че ще апелират "задълбочените учредения " на Комисия за защита на конкуренцията в съда. Друг е въпросът, по какъв начин и по кое време въпросът ще бъде дефинитивно решен.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР