Безумие и слава. Америка, Русия и политическата война 1945-2020 г.

...
Безумие и слава. Америка, Русия и политическата война 1945-2020 г.
Коментари Харесай

Безумие и слава - Америка, Русия и политическата война

 " Безумие и популярност. Америка, Русия и политическата война 1945-2020 година " е част от поредицата " Власт и отговорност ". 

" Това е първата цялостна книга на Тим Уайнър. Той е боен кореспондент и е учител по история и креативно писане. Много важен създател. Това е осма книга в поредицата. Носи доста солидна основа ". Това показа в предаването " 12+3 " основателят на поредицата Свилен Спасов. 

Авторът - притежател на " Пулицър " впуска читателя в вълнуващ роман за 75-годишната борба сред Съединени американски щати и Русия, която продължава до през днешния ден, както и към новото прераждане на руската империя под управлението на амбициозния Владимир Путин. Шпионаж, саботажи, дипломация и подправени вести – всички тези оръжия на политическата война се употребяват от 1945 до наши дни, като триумфът надалеч по-често е на страната на руснаците. Уайнър демонстрира по какъв начин новият нападателен метод на Путин довежда до директно вмешателство в изборите в Америка и до триумф на комфортен за него президент. Това е успех, пред който даже най-големите достижения на руското разузнаване – а те не са по никакъв начин дребни – бледнеят.

Историята на политическата война сред двете страни се корени в края на Втората международна война, а в идващите години интервенциите на Централно разузнавателно управление на САЩ и Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ще се разпрострат из Европа, Азия, Африка и Южна Америка. Последствията от това опълчване, от техните триумфи и провали, ще дефинират цялата история на втората половина на XX век – чак до разпадането на Съветския съюз и късия интервал на неоспорима американска доминация, който завършва с атентатите от 11 септември. А в последното десетилетие борбата за мозъците на хората посредством агитация и подправени вести се трансформира в най-важното полесражение на планетата.

" Безумие и популярност " е история на близкото минало с фокус върху сегашното и с апел за бъдещето – политическата война може да нанесе големи провали без нито един изстрел. И залозите в нея стават все по-големи, а демокрациите – все по-уязвими пре
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР