Безспорно е – цитрусите са едни от най-полезните плодове. Изключително

...
Безспорно е – цитрусите са едни от най-полезните плодове. Изключително
Коментари Харесай

Защо не трябва да смесваме цитруси с лекарства

Безспорно е – цитрусите са едни от най-полезните плодове. Изключително богати на витамини, те подкрепят имунната ни система през студените месеци, а през топлите са същински освежаващи и енергезиращи. Въпреки всички тези изгоди обаче, би трябвало да бъдем деликатни с тях, когато одобряваме медикаменти.

Грейпфрутът и някои други цитруси би трябвало да се заобикалят с избрани групи медикаменти, а това предизвестие не трябва да се подценява. Защо пораждат сходни проблеми – избрани ензими оказват помощ разграждането на медикаментите в организма ни, а цитрусите го блокират. В резултат – лекарството остава прекомерно дълго в организма ни, а при идващ банкет може да се получи даже предозиране.

Кои медикаменти не трябва да одобряваме с цитруси – противовирусни препарати, статини – медикаменти, понижаващи равнищата на холестерол в кръвта, медикаментите за високо кръвно налягане и тези срещу сърдечни аритмии – при тях предозирането може да бъде изключително рисково, тъй като натрупването им в кръвта може да провокира животозастрашаващи положения, като прекомерно ниско кръвно налягане или пък тежки аритмии.

Някои медикаменти, които лекуват меланхолия и тревога – успокоителни или антидепресанти, също не трябва да се одобряват с цитруси. Това е изключително годно за групата на селективните инхибитори за назад захващане на серотонина, или SSRI. Цитрусите би трябвало да се заобикалят и при банкет на имуносупресанти, хормонозаместваща терапия, при болкоуспокоителни.

 цитрусите не трябва да се смесват с медикаменти

И до момента в който при избрани медикаменти може да се стигне до токсичност и натравяне, при някои препарати, да вземем за пример противоалергичните, може да се получи и противоположен резултат. Вместо усилване на действието или струпване на дейното вещество в кръвта, цитрусите могат напълно да блокират лечебния резултат. Което може да докара и до животозастрашаващи обстановки.

Хубавата вест – не всички цитруси имат отрицателно въздействие върху медикаментите. Портокалите и мандарините не основават сходни проблеми, само че пък цитрусите от фамилията на грейпфрута съдържат този ензим, който може да е рисков при съчетание с гореизброените медикаменти. В тази група попада и помелото.

И в случай че си мислите, че можете да неглижирате това предизвестие – единствено един грейпфрут може да провокира рискови взаимоотношения и струпване на изключително високи дози лекарство в тялото ни. Затова избягвайте непременно плодовите сокове, даже от портокал, тъй като единствено в една чаша се съдържат най-малко 4 плода.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР