Безредици, протести и най-малко 15 убити белязаха изборите във Венецуела

...
Безредици, протести и най-малко 15 убити белязаха изборите във Венецуела
Коментари Харесай

Страшно във Венецуела! Мадуро урежда новия парламент с политически убийства

Безредици, митинги и минимум 15 убити белязаха изборите във Венецуела за Учредително заседание. Избраниците би трябвало да изработят новата Конституция на страната, само че опозицията не призна изборите. Опозицията прикани за нови митинги през днешния ден. Съединени американски щати, Аржентина, Перу, Колумбия и Панама към този момент оповестиха, че няма да признаят изборните резултати.

Ръководител на опозицията във Венецуела беше погубен рано сутринта локално време през вчерашния ден при проява против изборите за Учредително заседание. Инцидентът стана няколко часа преди началото на вота за избиране на членове на оспорваната институция, съобщи Агенция Франс Прес, цитирайки известие на прокуратурата.

" 30-годишният Рикардо Кампос е бил убит в Кумана, в североизточния щат Сукре ", заяви опозиционният народен представител Хенри Рамос Алуп, някогашен ръководител на Народното събрание. Обстоятелствата към убийството не са изяснени.

Часове по-късно минимум четирима служители на реда бяха ранени в столицата Каракас, когато по време на различен митинг против изборите, против полицейски мотоциклетен ескорт беше хвърлена самоделна бомба, предадоха Агенция Франс Прес и ТАСС.

Електронното издание на в. "Универсал " написа, че са потърпевши и жители, а седем мотоциклета са изгорели. По-рано бе обявено, че претендентът за Учредителното заседание - юристът Хосе Феликс Пинеда, е бил погубен предходната вечер в град Боливар. Въоръжени мъже нахлули в дома му и стреляли няколко пъти по него. Прокуратурата е разпоредила инспекция.

 1953503

Според критиците изборите за Учредителното заседание – 545-местен законодателен орган, който би трябвало да пренапише конституцията, може да доведат до определяне на тирания, съобщи ДПА.

Опозицията прикани за протест на вота и отхвърли да издигне претенденти. Президентът Николас Мадуро обаче не отстъпи макар апелите на опозицията и задгранични водачи да анулира изборите.

За последните четири месеца на митинги и конфликти сред стачкуващи и силите за сигурност във Венецуела са убити 113 души, а съвсем 2000 са ранени. Само за последните 24 часа новата вълна от принуждение е предизвикала гибелта на деветима души. Една от последните жертви е 19-годишен юноша, погубен при протестна проява в щата Мерида.

Най-малко осем души бяха убити през вчерашния ден във Венецуела при митинги против изборите за Учредително заседание, свикани по гледище на президента Николас Мадуро, съобщи Франс прес. Според данни на опозицията починалите даже са минимум 15.

Властите и опозицията изнесоха и доста разнообразни данни за изборната интензивност. В сходство с досегашната конституция, с цел да бъде свикано Учредително заседание е належащо да са дали своят вот 15% от имащите право на глас. Според данните на управляващите изборната интензивност е била 41,53%. Този % беше оповестен от ръководителя на Националния изборен съвет на Венецуела Тибисай Лусена.

Това значи, че са дали своят вот 8 089 320 души от 19,4 млн. регистрирани гласоподаватели.

Опозицията обаче оспорва данните. Според нея през вчерашния ден са дали своят вот под 15% от имащите право на глас. Това значи, че гласа си са дали сред 2 и 3 млн. души. Независимо проучване пък показва, че гласувалите са били 3,6 млн. души, съобщи Асошиейтед прес.

 1953505

Опозицията насочи апел за митинги през днешния ден и в сряда против определеното през вчерашния ден Учредително заседание. "Ние не признаваме този подправен развой, за нас той не съществува”, съобщи опозиционният лидер Енрике Каприлес.

Той прикани за шествие през днешния ден против "клането” и "изборната измама” и за митинг в Каракас в сряда, когато би трябвало да проработи учредителното заседание.

Президентът Николас Мадуро пък изпадна в неловка обстановка, откакто при опит да гласоподава през вчерашния ден изборната му карта не бе разпозната от електронния читател, съобщи ДПА.

В обществените медии бе публикувано видео, на което се вижда по какъв начин президентът поставя картата си в четеца и на него се изписва: "Такъв човек не съществува или картата е невалидна”.

Телевизията предаваше онлайн по какъв начин гласоподава президентът, само че камерите бързо бяха изключени, щом се разбра за техническата неточност, прибавя ДПА. Мадуро по-късно отиде да гласоподава в работническо предградие в източен Каракас дружно със брачната половинка си Силия Флорес.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР