Безпрецедентното покачване на цените на суровините през последната година няма

...
Безпрецедентното покачване на цените на суровините през последната година няма
Коментари Харесай

Идва голям скок на цените в следващите месеци

Безпрецедентното повишаване на цените на суровините през последната година няма да спре най-малко доникъде на 2022 година Очаква се съществено повишаване на стоките за крайните консуматори след актуализирането на договорите сред огромните търговски вериги и доставчиците при започване на годината. Като цяло районът на Централна и Източна Европа се възвръща по-добре от останалата част на континента поради преместването на производства от Азия. Това са заключенията от изследване на " Кофас " за района, показани от Пламен Димитров, шеф на компанията за България пред Bloomberg TV Bulgaria.

" Очакваме цените да не престават да порастват най-малко доникъде на идната година. До този миг не сме били очевидци на подобен внезапен скок на цените на някои първични материали и енергоносители, какъвто бе през последната година ", показва Димитров.

Производствените компании, изключително тези с огромно ползване на електрическа енергия, усещат напън както в цените на суровините и електрическата енергия, по този начин и напън за повишение на заплатите. " Това не може да се съобщи автоматизирано на крайния консуматор и много компании изпитват съществени усложнения в планирането повече от седмица напред. Виждаме компании, които включват и изключват машините си според по кое време могат да се доберат до малко по-евтин ток. ", даде за образец той.
Причини за високата инфлация



Основните фактори за инфлацията, която усеща популацията, остават храните, електрическата енергия и превоза, сподели Димитров и добави, че чака огромно нарастване на цените на стоките при започване на идната година. " Повече от огромните вериги се договарят със своите снабдители един път годишно при започване на годината и до този миг следим даже изкуствено задържане на част от цените, тъй като доставчиците нямат право да предоговорят цените. ", изясни той.

Официалната статистика сочи за покачване на цените от към 10%, само че за България е най-малко 15% за последната година, сподели Димитров и добави: " Не чакаме нещо по-различно като наклонност най-малко доникъде на 2022 година "

Ръководителят на " Кофас " не се ангажира с прогноза за предстоящото покачване на цените при започване на 2022 година, защото то ще зависи от договарянията сред магазини и снабдители.

Централна и Източна Европа е на сходно равнище като България, само че районът се възвръща по-добре от Западна Европа от пандемията, защото част от производствата, които са били в Азия, са се преместили в процеса на редуциране на веригите на доставки, сподели Димитров.

Ритейл секторът ще би трябвало да се оправи с увеличените цени и прехвърлянето им към крайните консуматори, въпреки че досега не са правени сходни дейности, сподели той. " В цялата стопанска система виждаме нараснали обороти спрямо предходната година, само че облагата като безспорна сума е по-малка ", регистрира Димитров.

Бизнесът се надяваме да има утешение на цените след средата на 2022 година, а и в този момент се следят някакви корекции.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:





Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР