Безпрецедентният набор от кризи, сред които най-вече тази с КОВИД-19,

...
Безпрецедентният набор от кризи, сред които най-вече тази с КОВИД-19,
Коментари Харесай

ООН: Човешкият прогрес се върна пет години назад

Безпрецедентният набор от рецесии, измежду които най-много тази с КОВИД-19, е върнал човешкия напредък с пет години обратно и е подхранил световна вълна от неустановеност. Това се показва в последния отчет на Организация на обединените нации, озаглавен " Несигурни времена, разтревожен живот ".
По данни на Програмата на Организация на обединените нации за развиване за първи път от основаването му преди повече от 30 години показателят на човешкото развиване - мярка за продължителността на живота, просветителните равнища и стандарта на живот в страните, е намалял за две следващи години - през 2020 година и 2021 година Това значи, че умираме по-рано, че сме по-слабо образовани, че приходите ни понижават, разясни ръководителят на ПРООН Ахим Щайнер и добави, че по тези три параметъра може да се разбере за какво толкоз хора стартират да се усещат обезверени, разочаровани и тревожни за бъдещето.
Документът показва пандемията от ковид като главен мотор на международното утежняване, само че разяснява, че възходящият брой рецесии - политически, финансови и свързани с климата, не са дали време на популацията да се възвърне.
Според изследването този спад е световен, защото визира над 90% от страните по света. Швейцария, Норвегия и Исландия резервират местата си на върха на листата, до момента в който Южен Судан, Чад и Нигер са в дъното на класацията.
България изпадна от групата на най-високоразвитите страни в света съгласно отчета и е единственият член на Европейски Съюз, който не попада там. Слизайки с четири места надолу, към този момент са ни изпреварили страни като Сърбия, Черна гора и Грузия. 
От съседите ни най-високо се прави оценка благосъстоянието на гърците, които са 33-и в света с дълготрайност на живота - 80,1 година, време, прекарано за обучение - 20 година, и междинен годишен приход 29 002 $. Турция е на 48 място, Румъния на 53, Сърбия на 63 и единствената изпреварена от България - Северна Македония, е на 10 места обратно - на 78 място. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР