Безпрецедентни мерки за сигурност белязаха разпределението на бюлетините по общините

...
Безпрецедентни мерки за сигурност белязаха разпределението на бюлетините по общините
Коментари Харесай

Общините от област Русе получиха бюлетините и всички книжа за вота в неделя

Безпрецедентни ограничения за сигурност белязаха разпределението на бюлетините по общините от Русенско за идния в неделя балотаж на изборите за президент и вицепрезидент.

Само за два дни бе основана отлична организация, с помощта на която доставените в понеделник 203 800 бюлетини в Областната администрация бяха предоставени на общините от района. Бюлетините и всички изборни бумаги бяха превозени под полицейски конвой за гарантиране сигурността на книжата и недопускане на фалшификации. На процедура бюлетините, които ще бъдат доставени, подсигуряват вота на 100% във всички секции. Най-много бюлетини са планувани за община Русе – 145 300, а минимум за Ценово – 4500. На последващо място се подреждат Ветово, Бяла и Сливо поле надлежно с по 12 500, 11 500 и 10 000. На пето място по брой бюлетини остават Две могили с 8 000, следвани от Иваново със 7000 и Борово с 5000.

По последни данни секциите в района са 332, като 326 от тях са непрекъснати, а шест са преносимите. Очаква се вероятно откриване на още секции в обществени институции от региона. Изборите тази неделя ще се проведат още веднъж напълно машинно в секциите с над 300 гласоподаватели. За Русенско те са 290. В изборните секции в страната и в чужбина, в които на предходните избори на 14-и ноември 2021 година са дали своят вот над 349 души, ще има и втора машина за гласоподаване. В района те са 20, като 19 от тях ще бъдат на територията на община Русе, а една в село Новград, община Ценово. Хартиените бюлетини ще се употребяват в секциите с под 300 души, а в останалите единствено при пораждане на проблем с електронните устройства. В преносимите секции също ще се гласоподава с хартиени бюлетини.

Бюлетините ще бъдат съхранявани според всички нормативни условия. Те ще бъдат под денонощна полицейска защита. Секционните изборни комисии ще получат бюлетините и книжата в събота, ден преди вота. Тогава се чака да дойдат и машините за гласоподаване.

За служебният кабинет водещ приоритет остава провеждането на почтени и транспарантни избори – поръчител за устойчиво ръководство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР