Безпрецедентна подкрепа за думите на вицепремиера Каракачанов за циганите, показва

...
Безпрецедентна подкрепа за думите на вицепремиера Каракачанов за циганите, показва
Коментари Харесай

Безпрецедентна подкрепа за думите на вицепремиера Каракачанов за циганите

Безпрецедентна поддръжка за думите на вицепремиера Каракачанов за ромите, демонстрира експресно социологическо изследване във връзка случая в пловдивското село Войводиново. Това нахлуване нажежи политическите настроения през миналата седмица.

На въпрос дали одобрявате позицията вицепремиера Красимир Каракачанов във връзка събитията във Войводиново, 73% от интервюираните са дали отговор позитивно. Не го утвърждават 12,1% от българите, а 14,9% нямат мнение.

Телефонното изследване е направено през интервала 12-14 януари 2019 година

Процентът одобряващи доста надвишава обичайния електорат на Обединени патриоти, от чиято квота е Каракачанов, и е резултат както на естественото отвращение против случилото се във Войводиново, по този начин и тъй като огромна част от респондентите виждат в мнението и дейностите на вицепремиера освен обективен отзив на събитията, само че и съответна и навременна реакция от страна на политик и институция, в качеството му на боен министър, във връзка осъществено закононарушение по отношение на негов зависещ. Макар и случаят да е битов, точно битовата престъпност е тази, с която се сблъскват персонално множеството хора, по тази причина и одобряват въпроса прочувствено и персонално.



Не може да се пропусне и фактът, че обществото става все по-чувствително по отношение на ненаказуемостта и преекспонирането на тематиката за отбрана на правата, обвързани с избрана етническа или обществена група, без да има взаимност на отговорностите, в това число и отговорност пред закона.

На диаметрално противоположно мнение са едвам 12,1% от интервюираните, за които позицията на военния министър е последна и застрашаваща етническия мир, 14,9% от интервюираните се въздържат от мнение по въпроса.

На въпрос: „ Ако през днешния ден се проведат избори за Народно заседание, бихте ли дали своят вот? “ Категорично да са 52%; По-скоро да – 10%; По-скоро не – 4,9%; Категорично не – 30%; Без отговор – 3,1%.



В случай, че изборите за български парламент се организират през днешния ден, 52% от интервюираните са безапелационни, че ще гласоподават, а още 10% са по-скоро склонни да го създадат. 30% е делът на тези, които сигурно не биха отишли до урните, само че към тях се прибавят още 4,9%, които евентуално няма да го създадат. Без отговор са единствено 3,1%.

Запитани „ Ако изборите за Народно заседание бяха през днешния ден, за кого бихте дали своят вот? “, респондентите дават отговор:

- ГЕРБ - 22,3%

- Българска социалистическа партия - 20,1%

- Оперативна програма - 7,6%

- Движение за права и свободи - 6,2%

- Други – 6,0%

При по този начин дадената поръчка от интервюираните това би довело да 6 места за ГЕРБ в идващия Екологичен потенциал, 5 за Българска социалистическа партия, за Движение за права и свободи – 3 или 4, а за Обединени патриоти – сред 2 и 4. При патриотите е от изключително значение кой ще е отпред на листата с претенденти.



През този мандат на Европарламента Ангел Джамбазки е единственият забележим и различим от гласоподавателите български евродепутат – освен измежду симпатизантите на Оперативна програма, а и на последователите на други партии. Към момента не е ясно и дали трите партии от патриотичната коалиция ще се явят взаимно на евроизборите. При двете по огромни партии ГЕРБ и Българска социалистическа партия се следи поддръжка за листите им от обичайните им гласоподаватели, които биха ги подкрепили и на национални избори. Кой ще заеме водаческото място в листите им за Екологичен потенциал очевидно вълнува по-скоро самите партийни централи, а не е оказва все още въздействие върху решението за поддръжка на гласоподавателите им. С ангажимента за спецификата на електората на Движение за права и свободи, то и при тази групировка може да се приказва за мощна партийна поддръжка към листата с претенденти за европарламента, а не толкоз мажоритарна – за личностите в нея.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР