Безпрецедентен европейски регламент ще позволи на Брюксел да конфискува незаконно

...
Безпрецедентен европейски регламент ще позволи на Брюксел да конфискува незаконно
Коментари Харесай

Народното събрание разреши на Брюксел да конфискува незаконно имущество у нас

Безпрецедентен европейски правилник ще разреши на Брюксел да конфискува нелегално добито имущество у нас. Регламентът беше признат през днешния ден от Народните депутати с 96 гласа “за”, 4 - “против” и 21 “въздържал се”.

" За " промените гласоподаваха народните представители от " Продължаваме Промяната ", " Българска социалистическа партия за България " и " Демократична България ". ГЕРБ-СДС гласоподаваха " срещу ", а Движение за права и свободи и " Възраждане " - " въздържал се ".

Конфискацията на парцели от незаконна активност бе разискван на първо четене. Регламентът на Европейски Съюз 2018/1805 е от 14 ноември 2018 година

Това е първият сходен инструмент с директна употреба в региона на взаимното признание на актове по наказателноправни въпроси, който цели да улесни трансграничното възобновяване на активи, както и да форсира и опрости обезпечаването и конфискацията на активи, добити от незаконна активност в Европейския съюз.

Очаква се регламентът да докара до отнемането на повече активи, генерирани от незаконна активност.

В законопроекта се планува КПКОНПИ да получи опция да стопанисва обезпеченото имущество и да дава отговор за неговото запазване.

По време на полемиката Петър Петров от ПГ " Възраждане " възрази против промените. Депутатът разяснява, че за него е " безусловно нецелесъобразно " КПКОНПИ да бъде органът, който да стопанисва и надзирава обезпеченото и иззето имущество по отношение на водени в други страни членки наказателни производства. Той уточни, че в претекстовете към законопроекта се твърди, че с признатите промени няма да се натовари държавният бюджет и добави, че не може да се съгласи с сходно изказване, защото не съществува гратис стопанисване, предпазване и контрол на иззето или обезпечено имущество. Това не може да бъде предоставено на КПКОНПИ, още повече, че активността ѝ през последните години не се употребява от доверието на обществото, разяснява Петров и добави, че евроатлантическите ни сътрудници знаят по какъв начин да си търсят правата.

Александър Несторов от Движение за права и свободи също възрази против текстовете. Той сподели, че не може да се съгласи с двойния критерий на ръководещите, които споделят, че КПКОНПИ се употребява за " бухалка ", като обезпечавала имущество без присъда, а със същия този законопроект, по думите на Несторов, се основават такива предпоставки и освен по българско, а и по задгранично законодателство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР