Безплатна единна електронна образователна платформа ще посрещне учениците, учителите и

...
Безплатна единна електронна образователна платформа ще посрещне учениците, учителите и
Коментари Харесай

Важно от МОН! Кога учениците нарамват дигитална раница

Безплатна единна електронна просветителна платформа ще посрещне учениците, учителите и родителите при започване на идната образователна година. Тя ще бъде конфигурирана върху облачната среда на Министерството на образованието и науката (МОН), а достъпът до нея ще бъде с електронните профили в .

Това е последваща стъпка от почналата цифровизация на образованието в България и предхожда въвеждането на персонализирано образование. Платформата ще се състои от пет обособени модула, обединени в обща рамка. Учениците ще употребяват " цифрова раница ".

Потребителският интерфейс за работа ще бъде идентичен за всички, без значение от употребяваната от учебното заведение платформа за отдалечено образование. Самото наличие ще бъде филтрирано и поднесено на учениците съгласно тяхната образователна стратегия. Модулът ще дава също достъп до вместилище с персонализирано цифрово образователно наличие, несъмнено от преподавателя и ориентирано към съответния възпитаник. Така той ще получава на едно място цялата информация, нужна за неговото образование, вместо да я търси на разнообразни места в интернет.

Новата платформа дава опция на учителите сами да основават цифрово образователно наличие – уроци, извършения, проби. За изработването им те ще имат опция да употребяват голям размер от налични електронни запаси – текстове, изображения, интерактивни презентации, 3D модели, видео и аудио клипове, виртуална и добавена действителност.

Освен че ще могат да приготвят модерни забавни уроци за своите възпитаници, в специфичен модул учителите ще могат да оферират уроците си за национално прилагане. Те ще бъдат оценени от двама специалисти - академични учител и експерт по предмета. Одобрените уроци ще станат налични за всички останали учители, а създателите им ще получават възнаграждение. За това е очакван бюджет от над 1,2 млн. лева Целта е да бъде основана „ банка “ с качествени интерактивни уроци, извършения и проби, създадени от учители, която да покрива всички предмети и тематики от общообразователната подготовка.

В обособен модул за разбор МОН ще може да следи кои електронни уроци и принадлежности се употребяват най-често, какви са постигнатите резултати по обособените образователни предмети, групирани по райони, възрастови групи, видове учебни заведения и редица други критерии. Обработката на тези данни ще подпомага  управническите решения за възстановяване на образованието и повишение на резултатите.

Платформата ще е потребна и за родителите, на които също ще бъде обезпечен достъп. Те ще получават съответна информация какво учат децата им, по какъв начин се оправят по обособените предмети, какви са оценките им и седмичната им стратегия.

Паралелно с внедряването на платформата ще бъдат организирани  огромни образования за учителите. 6200 преподаватели ще се научат да основават качествени интерактивни уроци по одобрена методика, а други 12 000 – да работят с платформата и да употребяват структурираното наличие в образователния развой. Съвместно със Софийския университет „ Климент Охридски “ ще бъде извършено образование на 2200 учители по програмиране/кодиране, киберсигурност и отбрана на интелектуална благосъстоятелност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР