Бездействие на министри в последния служебен кабинет и в редовното

...
Бездействие на министри в последния служебен кабинет и в редовното
Коментари Харесай

Да си знаете: Киро и Асен пак ви крадат, но през Денков! „Труд“ извади грозни истини


Бездействие на министри в последния длъжностен кабинет и в постоянното държавно управление „ Денков-Габриел ” е повода за фрапантното нарастване на цените на горивата у нас, разясняват за   “Труд news ” специалисти. Причината е неработещия Закон за компенсиране на разноските на консуматори за превоз. Цените на горивата у нас порастват всеки ден след встъпването в служба на кабинета „ Денков-Габриел ”, демонстрират данните на профилирания уебсайт за следене на търговията с най-масовия бензин, дизела и метана fuelo.
Средните цени за 10 септември бяха както следва: Бензин А95: 2,81 лева./л, Дизел: 2,82 лева./л, Пропан-Бутан: 1,18 лева./л, Метан: 2,02 лева./кг. Пак по систематизираните данни на fuelo на 6 юни 2023 година цената на дизеловото гориво е 2,46 лева, а в неделния ден беше 2,82 лева Подобно е ситуацията с цената на А-95, който на 6 юни е 2,55 лева, а през вчерашния ден – 2,81 лева
Цената на дизела също е твърдо “нагоре ” по данните на fuelo, а прогнозните данни са за продължаващо нарастване.
Според адвокати, вместо евтиният съветски нефт да се трансформира в по-евтини горива за потребителите, се оказва, че Законът за компенсиране на разноските на консуматори за превоз не работи и безусловно е „ на трупчета ”, тъй като в продължение на към този момент седем месеца от министерството на стопанската система и промишлеността не са изпълнили законовите си отговорности, с което са препятствали влизането му в действие. Текстовете на закона бяха признати на 12 януари 2023 година в предния парламент, по гледище на ръководителя на енергийната комисия в 49-ото Народно събрание Делян Добрев и с тях трябваше да бъдат обезщетени разноските на потребителите на транспортни услуги. Основната цел на Закона бе да накара “Лукойл ” да прави вноски във Фонд “Сигурност на Електроенергийната система ” (ФСЕС) в размер на 70% от свръхпечалбата, която му подсигурява дерогацията от възбраната за импорт на недопечен нефт. Събраните средства, съгласно Закона, се връщат напълно на потребителите под формата на държавна отстъпка за бензин, дизел или газ.
Преди дни ротационният министър председател Николай Денков се оплака, че законът не работел, тъй като е “нефелен ”, и насочи упреци към Делян Добрев, само че се оказва, че министерско безучастие на служебния кабинет и на сегашната изпълнителна власт пречи текстовете да влязат в действие. Текстовете влизат в действие след известия, само че тъкмо известието за сходство с европейското законодателство и разпоредбите за държавна помощ не е направена, нито от служебния, нито от встъпилия след него постоянен кабинет. Нещо повече, към момента не са направени и признати документите нужни за известието и влизането на Закона му в действие, излиза наяве от отговор на министерството на стопанската система и промишлеността до ръководителя на енергийната комисия в 49-ото Народно събрание от 25 август 2023 година
“Труд news ” разполага с писмото от икономическото министерство, от което излиза наяве, че това няма да се случи преди да изтече най-малко още един месец, избран за работа на новоназначената на 22 август 2023 година работна група. Не е ясно и още какъв брой време ще е належащо за нотифициране на Европейската комисия и респективно приемане от нея на позитивно мнение на Закона за компенсиране на разноските на консуматори за превоз.
Припомняме, че междинната цена на импортирания съветски петрол за преправка в бургаската рафинерия от началото на 2023 година е в порядъка на 55-57 $ за барел, защото Съветът на Европейски Съюз взе решение за таван на цената на съветски петрол в размер на 60 $ за барел считано от 5 декември 2022 година В същото време още веднъж от ротационния министър председател Николай Денков бе посочено, че обстановката с цените на горивата у нас е естествена, защото цената на нефта се е вдигнала от 70 на 90 $ за барел и това се отразявало на цените на горивата.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР