Без значение дали гледате телевизия, проверявате пощенската си кутия или

...
Без значение дали гледате телевизия, проверявате пощенската си кутия или
Коментари Харесай

Реклама на кредит

Без значение дали гледате телевизия, проверявате пощенската си кутия или се разхождате по улицата, шансът да попаднете на реклама, от която познато лице ви предлага бърз заем със закачлива усмивка, е огромен. Получаването на относително дребни суми пари против относително висока рента (макар, разбираемо, действителният ѝ размер рядко да е част от посланието) в този момент наподобява налично повече от всеки път и редица компании употребяват цялата си изобретателна мощна, с цел да привлекат вниманието на потребителите.

Така първичният избор на клиента се свежда до това коя реклама харесва повече. А телевизионният ефир е колоритен. Дали кредитополучателят може да се развълнува от попфолк артиста Константин и приятеля му музикант Димитър Ковачев-Фънки, с цел да избере Credissimo, или избира Деян Неделчев да му пее ария за Credirect. Рекламният блок предлага и игра на бързи заеми с Къци Вапцаров и Net Credit или уестърн сюжет с артиста Любомир Нейков и Money+.

Рекламите на бързи заеми са осезаемо повече през последната година, а в творчеството си залагат на противоречиво хумористични послания. Всички огромни компании на пазара усилват брутните си вложения в телевизия с двуцифрени проценти, а общите им инвестиции за 2021 година са над 55.5 млн. лева, или с 30% повече спрямо година по-рано. Насищането с реклами и нови кредитни артикули може да се изясни, от една страна, с пандемията, която в някои браншове докара до редица съкращения. От друга, с инфлацията и понижената покупателна дарба, които също усилват търсенето на бързи пари.
Кредити за всички
Макар да няма съответна информация за изтеглените бързи заеми в България, сигурно търсенето им през последните две спешни години доста набъбна. Според данни на Българската национална банка (БНБ) към края на 2020 година потребителските заеми от небанкови институции, в които влизат и фирмите за бързи заеми, са с 1.6% повече спрямо година по-рано и доближават общо 2.2 милиарда лева В реалност сумата е по-малка, защото към нея влиза и потребителското кредитиране на Уникредит Булбанк, отделено в особено сдружение. Същевременно пък някои банки като TBI на практика оферират бързи заеми и огромна част от портфейла им логичен би била в този сегмент.
Реклама
Най-голям растеж - близо 15%, има през първото тримесечие на 2020 година по отношение на същия интервал 2019 година, като обичайно след празничните месеци търсенето на бързи пари се усилва. Пандемията обаче удари спирачка на интензивността в бранша и в идващите тримесечия до края на 2020 година растежите последователно се стопиха до под 2%. Несигурната икономическа конюнктура в страната задържа темповете и през първата половина на 2021 година, само че през втората размерът на изтеглените пари от небанкови институции още веднъж се покачва с двуцифрени темпове - надлежно 13% и съвсем 15% на годишна база през третото и четвъртото тримесечие, като в края на миналата година общо вземанията в бранша към този момент са за рекордните съвсем 2.5 милиарда лева

Освен вследствие на пандемичната и икономическата конюнктура в страната ползата на потребителите към бързите пари против рента се усилва и поради улеснените условия за приемането им. Бързото онлайн кандидатстване в няколко стъпки, както и от време на време незадължителното условие за добра кредитна история са предпоставки за по-често изтегляне на относително дребни суми за къс интервал.

Последните финансови доклади на най-големите компании за бързи заеми демонстрират сполучлива 2020 година за бизнеса на множеството от тях. Само три сдружения в топ 10 регистрират спад в приходите, като максимален е за водачите на пазара " Изи асет мениджмънт ", които оперират под марката Easy Сredit. Техните приходи понижават с повече от 20% до 97.6 млн. лева С по-ниски финансови резултати завършат годината още от " 4финанс " с марката Vivus.bg, което е дъщерно на TBI Bank, и " Мъни плюс мениджмънт " с Money+, която е обвързвана с колекторската компания " С.Г. груп " (вижте таблицата). Последният е и единственият огромен състезател на загуба за 2020 година, само че пък очевидно с упоритости - сдружението има обезпечено финансиране 50 млн. лева от ПИБ и пласирана облигационна емисия за 12 млн. лева Така макар увеличаващото се търсене на бързи потребителски заеми десетте най-големи компании в бранша регистрират с 3% по-ниски общи доходи през 2020 година, или общо 315.3 млн. лева по отношение на година по-рано.
Още пари за реклама
В резултат на нарасналото търсене през последните години пазарът се насити с компании за бързи заеми със относително сходни предложения, което направи избора за потребителите по-труден.
Реклама
Така небанковите институции започнаха да се конкурират за вниманието на евентуалните им клиенти и на информационния пазар, трансформирайки се в едни от най-големите рекламодатели. Въпреки че се нареждат във всички канали, малкия екран остава най-предпочитаният от тях. От една страна, тя доближава до по-широка публика, а от друга, няма ограничавания в рекламите за разлика от онлайн пространството. Фейсбук не разрешава рекламирането на заеми, които би трябвало да се погасят до 90 дни или по-малко. Правилата на другата най-голяма рекламна платформа, Гугъл, са даже по-строги и не разрешават кредитни артикули с погасяване до 60 дни.

През 2021 година всички най-големи компании за бързи заеми усилват брутните си вложения в телевизионна реклама, а други по-малки играчи за първи път влизат на пазара. Така за миналата година общите им инвестиции в българския ефир нарастват с 30.6% до 55.5 млн. лева по данни на ГАРБ, предоставени от " Publicis Groupe България ". Тази сума действително е по-малка, защото мониторингът се прави по формалните цени на медиите, без да се включват разнообразни типове отстъпки.

Лидер в рекламните вложения са Easy Сredit, които макар по-слабата финансова година усилват вложенията си в телевизия с 34% до 10.7 млн. лева през 2021 година Един от огромните им съперници, Credissimo, дружно с по-малкия си бранд Maxo.bg заемат второто място по размер вложения в телевизия с 10.5 млн. лева, или 4% повече на годишна база. " Ferratum се засилва в тв през май 2021 след 16-месечна пауза. Iute Credit беше стартиран в тв с ексцентричен метод в края на годината. Max Credit също е нов бранд в категорията, който е деен втората половина на 2021 с предавания единствено в 7/8 TV, което го прави неосезаем на фона на шума в категорията ", разяснява пред " Капитал " Светлана Тачева, шеф " Изследвания " в " Publicis Groupe България ".

Без изненади огромните компании за бързи заеми доближават до аудиторията си главно през каналите на " bТВ медиа груп " и " Нова броудкастинг груп ". За разлика от други огромни рекламодатели обаче марки избират или едната, или другата медийна група. Единствено Money+ купува рейтинг точките си относително поравно сред двете. Обществената Българска национална телевизия пък съвсем не съставлява интерес за фирмите в бранша.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Право 2 Енергетика 3 Градове 1 Право 2 Енергетика 3 Отбрана 1 Право 2 Политика 3 Предприемач Реклама
Ограниченият рекламен инвентар на малките екрани и спомагателните тласъци, които оферират на рекламодателите, усилват известността на различните формати измежду фирмите за бързи потребителски заеми. По думите на Светлана Тачева тези формати се отличават в очите на фена, могат да бъдат съответно интегрирани в наличието на малките екрани и не се въздействат от отсроченото гледане. Такива да вземем за пример са рекламните ленти по време на обещано предаване. " Viva Credit обичайно разчита доста, а през 2021 и напълно на различни формати. Топ три марките в категорията ги употребяват умерено - с до 10% от общите продадени рейтинг точки за марката ", добавя тя.
Бързо рекламно творчество
В връзката си множеството компании за бързи заеми употребяват услугите на рекламни организации, а други се доверяват на вътрешните си маркетинг екипи. Тенденцията през последните години е марките да залагат на връзка посредством известни персони. Рекламният блок постоянно прилича и музикален канал поради песните в клиповете им, с които припомнят на аудиторията, че може да се обърне към тях, когато има потребност от бързи пари. Като съществени аргументи за изтегляне на заем най-големите на пазара показват изключителните разноски за ремонт или битови сметки на потребителите, медицински разноски, пътешестване или закупуване на техника.

Лидерът на пазара Easy Credit работи от пет години с организацията Saatchi&Saatchi Sofia, част от " Publicis Groupe България ", които в случай че първоначално си слагат за цел с рекламите да отличат марката от конкуренцията, в този момент по думите на креативния шеф Радомир Иванов задачата е известността му. " Няма писани правила за постигането. Някой би споделил комизъм, различен - запаметяваща се имитация. Един бранд просто би трябвало да бъде консистентен в връзката си и прям с клиентите си ", добавя той. " Залагаме на телевизия, радио, външна и онлайн реклама. Ние сме там, където клиентите ни имат потребност от нас. В дома им, онлайн и в телефона им, в офис мрежата ", изясняват пък от компанията.

От Credissimo избират различен метод и създават цялата си връзка вътрешно. " Обезпечаваме потребностите на всички компании от групата на Credissimo, включително сдруженията ни, опериращи в Македония, Колумбия, както и дъщерното ни сдружение " Кредисимо Супер " (познато под марката Maxo.bg), фокусирано в лизингови артикули ", споделя за " Капитал " маркетинг шефът на компанията Биляна Христова. По думите й има осезаема разлика в метода на показване на марката от хора, които са част от компанията, и външни организации. В огромна част от рекламните клипове вътрешният екип на Credissimo избира да притегли клиенти с присъединяване на известни персони, измежду които артистът Краси Радков, водещият Боби Ваклинов, музикантите Фънки и Константин. " Стремим се да сътворяваме нетрадиционни и занимателни клипове и цялостната ни връзка да бъде в тази посока ", добавя Христова.
Бюлетин Маркетинг и реклама
Получавайте най-важното и забавно от маркетинга: вести, рекламни акции, разгласи за работа
Вашият email Записване
Реклама
След като дълго време от Vivus.bg употребяват услугите на рекламна организация (последно работят с Tribal Worldwide Sofia), от 2021 година компанията взема решение да сътвори вътрешен екип, който да действа като маркетинг организация. " Именно ние най-добре познаваме марката, продукта и клиентите ни. Вътрешният Creative hub пое развиването на нова образна идея, посредством която да се види добавената стойност на нашите услуги ", споделя маркетинг шефът на TBI Bank Каролина Софрониева. По думите й задачата на компанията е посредством връзките си да усили потребителската база, продажбите и да усъвършенства потребителското прекарване. " Комуникационният ни микс сега включва канали за платена реклама, обществени мрежи, афилиейт стратегии, SEO действия, само че малкия екран също е неизменима част. "

В края на 2021 година от " Бяла карта " също избират услугите на организация, като главните цели, които си слагат, са броят нови клиенти. " Важни за нас са и медийните индикатори - до какъв брой хора и какъв брой пъти сме достигнали, както и какво е равнището на познаваемост на марката и доколко акциите ни провокират интерес и подтикват деяние от страна на потребителя ", разяснява Христо Кенански, бранд управител на " Бяла карта ". По думите му компанията залага главно на връзка в телевизия поради по-високото покритие. " Услугата ни е цифрова и продажбата също се случва онлайн. Затова огромна част от бюджета ни е плануван и за каналите на Гугъл и Фейсбук ", добавя още той.

Изглежда, че фирмите за бързи заеми чакат още една мощна година за бизнеса им и ще заложат на реклама за привличането на клиенти. Всички компании, с които " Капитал " беседва, са безапелационни, че възнамеряват да усилят маркетинг бюджетите си през 2022 година Ако креативните им решения останат непроменени, това би означавало още една година, в която рекламният блок е кондензиран с нишово хумористични клипове за бързи пари против рента.
Кой кой е измежду най-големите в бранша " Изи асет мениджмънт " е основана от Станимир Василев и Неделчо Спасов през 2005 година, само че печели известност на пазара с марката Easy Credit. С времето към нея се оформя холдингът " Мениджмънт файненшъл груп " (MFG), който към днешна дата участва с другите си марки и на пазарите в Украйна, Румъния, Полша, Северна Македония и Испания. Част от MFG са и още няколко сдружения с активност в сегмента на така наречен бързи заеми - да вземем за пример " Аксес файнанс " ( " Бяла карта " и AXI Card), " Вива заем " (Viva Credit), както и разнообразни небанкови финансови сдружения - за кредитиране на бизнес клиенти, платежна институция, компания за събиране на вземания и т.н.Мажоритарен притежател на основаната през 2013 година " Сити кеш " със 70% от акциите е сдружението " Ем Ви файненс ". То е част от компаниите на Манол Велев - консултант на президента Георги Първанов и брачен партньор на някогашната състезателка по пукотевица и сегашен политик от Българска социалистическа партия Весела Лечева. През 2007 година той беше прострелян пред офиса си и е в кома, а компаниите му се ръководят от брата на Лечева и сина им. Останалите 30% се държат от Веселин Чолаков, който има кетъринг бизнес. В началото " Сити кеш " се споделя " Креди йес София " и потегля като взаимно сдружение с различен от играчите в бранша - " Креди йес " (виж по-долу), само че след това е заменен сътрудникът. " Кредисимо " стартира активност през 2008 година под името " Глобекс финанс " като взаимен бизнес сред Сокол Янков, Коста Кънчев, Асен Бенев и компанията " Адвенкос " на Константин Кръстев. В началото на активността Кръстев е и изпълнителен шеф, а двамата с братовчед му Коста Кънчев дружно управляват 47.5% от капитала. Кръстев е и изпълнителен шеф на фондация " ХелпКарма ", уличена в злоупотреби със събираните през едноименната платформа HelpKarma дарения. Към днешна дата Сокол Янков има 97% от капитала на записаното в Малта " Кредисимо холдинг лимитид ", което е едноличен притежател на " Кредисимо " и на " Кредисимо Супер ", която пък под марката Maxo.bg предлага противоположен лизинг на коли. За малко " Кредисимо " беше обществена, само че поради слабия интерес от страна на вложителите и забележителната административна тежест през 2016 година слезе от борсата. Към днешна дата компанията работи в България, Северна Македония, Полша и Колумбия. " Профи заем България " е част от чешката Profireal Group, която има дъщерни сдружения и в Словакия, Полша, Русия и Филипините. Групата работи на българския пазар от 2008 година с марката Profi Credit, а поради мощните резултати на локалния екип през 2013 година експанзията в Русия в действителност беше поверена на българския управител Николай Колев. Основател на Profireal Group е един от най-богатите чехи - Давид Беран, чието положение Forbes прави оценка на 7.5 милиарда чешки крони (около 308 млн. евро).Регистрираната във Варна компания " Виктория 111 " е еднолична благосъстоятелност на Стефан Хиков. Заедно със фамилията си той е притежател на ямболската верига за обзавеждане за баня " Хикови ", която е пряк вносител на плочки, хигиеничен фаянс и други от Испания, Италия, Турция и други От 2021 година Стефан Хиков е и един от шефовете на основаната през 2021 година строителна компания " Ландамарка ", в която " Хикови " държи 35% от акциите, а 65% са благосъстоятелност на " Пътстрой - Варна " на Ангел Дерменджиев, чието името нашумя през август 2011 година, когато беше арестуван в полицейска акция, за която от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че е подхваната по сигнал за " натискане " на длъжници, противозаконна финансова активност, изнудване за публични поръчки и наложително прекачване на компании за 1.5 млн. лева През 2019 година пък трима чиновници на " Виктория 111 " бяха арестувани по обвиняване в похищение на мъж в Перущица, който е имал неплатена вноска по заема си от сдружението. " Креди йес " е благосъстоятелност на братята Владислав и Ивайло Инджови от Хасково, като с изключение на в България развива активност и в Северна Македония и Украйна. Малък дял в капитала има и сдружението " Профондо " на татко им Михаил Инджов, който е притежател на четиризвездния хотел " Тиара бийч " в Слънчев бряг, както и на партийния клуб на Българска социалистическа партия в града. Семейството има и други строителни ползи - през 2016 година локални медии оповестиха, че група хасковски предприемачи, измежду които и Михаил Инджов, ще строят затворен комплекс на терен 50 дка в местността Кенана. Миналата година пък стана ясно, че компанията " Профондо " е възложител на план за преустройството на някогашната Захарна фабрика в Хасково в хотел. " 4финанс " , която е позната с марката Vivus, е част от латвийския 4finance Holding, който има бизнес в 15 страни, като активността му е най-развита в Латвия, Литва, Полша, скандинавските страни, Грузия и Испания. Холдингът е регистриран в Люксембург, само че е основан в Рига, а зад него стои съветският милиардер Олег Бойко. През 2016 година групата закупи и българската Ти Би Ай банк за 69 млн. евро, чийто модел също е фокусиран върху бързите потребителски заеми. " Мъни плюс мениджмънт " е новото име на основаната през 2010 година компания " Кредихелп ", като работи и под двата марката - Money+ и CrediHelp. Формално притежател на сдружението е 71-годишният Владимир Владимиров, само че действително контролът се свързва с водача на пазара на изкупуване на вземания " С. Г. груп " на Станимир Бургаски, Стилияна Соткова, Юлиян Цампаров и татко му Бойчо Цампаров. Заедно със сателитни компании " С. Г. груп " има дълг над 300 млн. лева към Първа капиталова банка, от които 50 млн. лева бяха отпуснати през 2019 година точно на " Мъни плюс мениджмънт ". Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР