Без съмнение е, че Биг Мак е най-култовият и продаван

...
Без съмнение е, че Биг Мак е най-култовият и продаван
Коментари Харесай

Стряскащи факти, които не знаем за бургерите в Макдоналдс

Без подозрение е, че Биг Мак е най-култовият и продаван артикул на известната верига за бързо хранене. Изкушаващ с двете мазни и препечени говежди кюфтета, събрани в трипластов сандвич, фалшифициран с отличителния полепващ по небцето сос, допълнен с американско сирене, късчета маруля, нарязан на ситни кубчета лук, кисели краставички и бели сусамени хлебчета, Биг Мак съдържа 540 калории и 10 грама наситени мазнини - почти 51 % от самостоятелния дневен банкет, който се предлага.

Когато сме вкопчени в паниката на делничния ден, бързаме и се оглеждаме по какъв начин най-скоростно да притъпим глада, надали не най-приемливо решение се оказва да изядем нещо, което можем да хванем в ръце и по едно и също време да не ни се постанова да стоим и да губим време в изяждането му.

Какво по-добре в тази ситуация от сандвич, който освен е елементарен за консумация, само че е и задоволително апетитен, с цел да задоволи всичките ни вкусови рецептори за сладко, кисело и мазно? Но тази лесна и евтина храна може да ни коства прекомерно скъпо по-късно – освен финансово, само че и като отражение върху здравето ни.

Поради всеобщото международно разпространяване на сандвича с известната американска марка, той се употребява от списание Икономист за премерване на цената на живота. Според Националния център за биотехнологична информация на Щатите потреблението на бързо приготвени храни като Биг Мак способстват за повишението на наднорменото тегло и затлъстяването измежду американците, което от дълго време е добило размерите на зараза.

Всичко това води за внезапно нарастване на разноските, свързани със опазването на здравето. В момента затлъстяването коства на Съединени американски щати приблизително 190 милиарда годишно за подкрепяне на здравни заведения, застраховане на застрахователни разноски и така нататък

Ако обичате да хапвате в Макдоналдс и в множеството случаи вашият избор е Биг Мак, може би сте се чудили на какво пък толкоз може да се дължи неприятната му популярност. Следващият къс лист от обстоятелства може да ви накара да се замислите за действителната цена, която плащаме за един бургер - от здравните последствия до икономическите вреди.

Едно нещо е несъмнено - Биг Мак не е безопасен, в случай че не се замислим какъв брой постоянно го консумираме и каква цялостна философия за вярното хранене споделяме.

 Биг Мак меню

Един Биг Maк бургер съдържа 540 калории, 29 грама мазнини и 1.040 мг натрий. Сандвичът задоволява 28% от целесъобразния дневен банкет на калории, 45% от общото наличие на мазнини и 43% от този на натрий.

Ако някак си добавите към дневния си хранителен банкет в границите на една година по един Биг Мак, то равносметката за този интервал ще бъде, че сте се сдобили в допълнение с 197 100 калории или с 25 кг телесно тегло.

900 милиона бургери Биг Мак се продават всяка година. Това значи, че се купуват 2.5 милиона броя в денонощие. Макдоналдс е трансформирал метода, по който освен американците, само че и целият свят се храни. Световната здравна организация предвижда, че до 2015 година повече от 700 милиона души в света ще бъдат с наднормено тегло.

За да направи един бургер, Макдоналдс употребява замразени говежди кюфтета. Те не се вършат от месо, което се доставя от съответно месопреработвателно дружество или снабдител. Всяко едно кюфте съдържа месо от към 1 000 крави от 5 разнообразни страни.

Само американците изяждат 5.5 милиона говеда под формата на бургери в Макдоналдс годишно. Една крава създава 100-250 литра метан дневно – същото количеството се изпуска в атмосферата при придвижването на една кола.

550 милиона Биг Мак се продават в над 12 000 заведения в Съединени американски щати всяка година - това е принос приблизително с над 150 000 $ за всяка локална стопанска система. Дори в разгара на рецесията Макдоналдс насърчи основаването на 60 000 работни места в Америка през 2011 година Знае се, че всеки 1 на 8 американци е работил в някакъв миг, завивайки бургер Биг Мак.

Биг Мак се продава в 36 страни по целия свят - от Аржентина до Сърбия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР