Без промяна в лидерството, но четвъртият се изкачва на второ

...
Без промяна в лидерството, но четвъртият се изкачва на второ
Коментари Харесай

Най-популярните езици за програмиране през 2018 г.

Без смяна в водачеството, само че четвъртият се изкачва на второ място

Популярността на езиците за програмиране варира, съгласно другите ранглисти

Няколко организации изготвят ранглисти за известността на езиците за програмиране. Те употребяват разнообразни методики, заради което и резултатите постоянно се разграничават, включително за лидерската позиция.

Актуална тези дни е новата редакция на рейтинга, изготвян от сп. IEEE Spectrum. Според него, водач измежду езиците за програмиране през 2018 година остава езикът Python, следван от C++, който се придвижва от четвърто на второ място, изпреварвайки C и Java. Езикът JavaScript слиза от 7-мо на 8-мо място, а PHP се изкачва от 8-мо на 6-то.

При сформиране на рейтинга, IEEE Spectrum употребява комбиниране от 12 метрики, получени от 10 разнообразни източника. В основата на метода е заложена оценка на резултатите от търсене по поръчка „ {име на езика} programming ” в разнообразни уеб сайтове.

Отчитат се също по този начин броят на изявленията при търсене в Гугъл (подобно на рейтинга TIOBE), известността при поръчки за търсене посредством Гугъл Trends (както в рейтинга PYPL), споменавания в Twitter, брой на новите и дейни запаси в GitHub, брой на въпросите в Stack Overflow, брой на изявленията в уеб страниците Reddit и Hacker News, обявите за работа в CareerBuilder и Dice, споменавания в архива от публикации и отчети от конференцията IEEE Xplore Digital Library.

Най-популярните езици за програмиране през 2018 година (източник: IEEE Spectrum)

За съпоставяне, първата десетка на рейтинга на TIOBE от август, който се базира на известността в резултатите от търсене в Гугъл, наподобява по следния метод: Java, C, C++, Python, Visual Basic.NET, C#, PHP, JavaScript, SQL и Assembler. За една година Python се е придвижил от 5-то на 4-то место, изпреварвайки C#, до момента в който Assembler се изкачва от 14-то на 10-то място. Ruby пада от 10-то на 15-то място, а Perl слиза от 9-то на 16-то място.

В рейтинга PYPL, основан на Гугъл Trends, първата десетка образуват: Python, Java, JavaScript, PHP, C#, C/C++, R, Objective-C, Swift, Matlab. От август 2017 година до момента Python се придвижва от второ преди всичко, а JavaScript – от пето на трето. С по едно място падат Java, PHP и C#.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР