Без представител на КПКОНПИ започна заседанието на Консултативния съвет по

...
Без представител на КПКОНПИ започна заседанието на Консултативния съвет по
Коментари Харесай

Без представител на КПКОНПИ заседава съвета за сигурност за корупцията по високите етажи на властта

Без представител на КПКОНПИ стартира съвещанието на Консултативния съвет по национална сигурност КСНС, отдадено на противодействието на корупцията по високите етажи на властта.
Припомняме, президентът Румен Радев смъкна доверието си от ръководителя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев по отношение на Апартаментгейт , отправяйки покана за присъединяване в съвещанието към заместника му Антон Славчев. Междувременно и за имотното положение на зам.-шефа на антикорупционната комисия Славчев се появиха подозрения и въпросителни . Заради това или не, на свиканото от президента антикорупционно съвещание на КСНС не се яви представител на антикорупционната комисия. Другото, видимо неявяване е на военния министър Красимир Каракачанов.
Сред пристигналите на " Дондуков " 2 за присъединяване в съвещанието са министър председателят Бойко Борисов, основният прокурор Сотир Цацаров, началникът на защитата Андрей Боцев, шефът на ДАНС Димитър Георгиев, водачите на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, на Атака и парламентарната група на Патриотите Волен Сидеров, на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, на Воля Веселин Марешки.
Това е второто съвещание на консултативния съвет, свикано от президента Румен Радев за предприемане на действителни ограничения за битка с корупцията, след мнението на КСНС от 17 октомври 2017г. Членовете на консултативния съвет тогава заявиха, че е нужен сложен метод, който наред с предварителната защита, да се концентрира и върху разкриването, следствието и реализирането на наказателна отговорност; нормативна база, която да обгръща всички аспекти на предварителната защита, противодействието и битката с корупцията; ефикасни институции и механизми, както за предварителна защита и секване на корупционни практики, по този начин и за навреме откриване и следствие на корупционни закононарушения. Тези постановки не бяха заложени в целокупност в признатия антикорупционен закон, на който президентът наложи изцяло несъгласие.
От президентската институция припомниха, че апел за действително противопоставяне на корупцията в България беше насочен от президента и в неговия обществен доклад по случай две години от встъпването му в служба от януари 2019 година
В него президентът наблягаше, че: „ …Историята е посочила, че закърняването на представителната народна власт води до централизация на политическата власт в стеснен хайлайф, който трансформира тази власт в стопански облаги и ги влага в още повече власт. Така този хайлайф бетонира властта си и порочният кръг се затваря. Оттам и растящите беднотия и неравенства, незадоволителният ритъм на развиване, настъплението против демокрацията, възприятието за неизбежност и обърканост, емиграцията и демографската злополука ".
Президентът е безапелационен, че е извънредно време да се разграничат корумпирани от ограбвани; горист и олигархичен бизнес от честно предприемачество. По Както съобщи той тогава, " Механизмите за надзор над властта би трябвало да се разширят и да включват освен официални инспекции на имотни заявления на политиците, а и какви пари харчат, имат ли свързани и подставени лица за прикрито придобиване на компании, активи, парцели и сметки у нас и в чужбина ".
Според казаното от него, с цел да върви обществото ни напред, би трябвало да се възвърне доверието на жителите в държавността, а това минава неизбежно през възмездието – безкомпромисно наказателно гонене на корумпираните и грабителите. Докато тече съвещанието на КСНС от пресслужбата на президента разпространиха неговия зов " КПКОНПИ, прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и службите да навлязат и в усърдно отбягвания периметър на властта, в евентуални зависимости сред политици, притежатели на компании, които печелят крупни публични поръчки, и евентуални подставени лица. Ако това не стане, разпадът ще продължи, а търсенето на правдивост може да излезе отвън рамките и механизмите на закона ".
Управляващият хайлайф би трябвало да реши въпроса за ускореното икономическо и обществено развиване на страната, е друго негово гледище, припомняно в този момент от пресслужбата му - " който желае да ръководи, би трябвало да предложи високообразовани, способени и честни хора, стимулирани да работят в интерес на обществото ". В тази връзка в доклада си за 2- години на длъжността, президентът съобщи: " Ако партиите желаят да се видят на бъдещия политически небосвод, би трябвало да се чистят от корумпирани и некомпетентни фрагменти с управнически упоритости. Ако нашето общество осъзнае своята мощ и отговорност, то може да се оправи с същинския проблем на България – безнаказаните престъпност и корупция. Ако се оправим с този проблем, ще се подсигурява транспарантна и обективна социална и бизнес среда, в която и другите проблеми ще намерят своето решение “, напомни още пресслужбата на президента.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР