Без дори да се цели в това, кенийката Фейт Кипйегон

...
Без дори да се цели в това, кенийката Фейт Кипйегон
Коментари Харесай

Фейт Кипйегон, която счупи два световни рекорда за няколко дни

Без даже да се цели в това, кенийката Фейт Кипйегон счупи върха на 5000 метра - дисциплинираност в леката атлетика, в която даже не се е състезавала от години. Малко по-рано тя усъвършенства върха и на 1500 м. Кипйегон е Човек на деня на Свободна Европа.

Кенийската лекоатлетка Фейт Кипйегон реализира международен връх в маратона на 5000 м, като пробяга дистанцията за 14 минути и 5,2 секунди - 1.42 секунди по-бързо от предходния връх. Това стана на Диамантената лига в Париж в събота.

" Не знам по какъв начин да го опиша ", сподели тя след надпреварата,. " Като сън е. Толкова съм щастлива и прочувствена сега. Просто желаех да подобря персоналния си връх, международният не беше в проектите ми. Просто тичах след Гиди ".

Летесенбет Гиди държи остарелия връх от 14 минути и 6,62 секунди, до момента в който Кипйегон не е упражнявала на тази дисциплинираност от близо осем години, написа Гардиън.

Световният връх на 1500 м обаче от години е нейна цел и тя реализира задачата си към седмица преди достижението си на 5000 м. Тогава на Диамантената лига във Флоренция кенийката записа 3 минути и 49,11 сек. Така тя стана първата жена в историята, преодоляла бариерата от 3,50 в дисциплината.

Кипйегон е на 29 години и е майка на една щерка. Тя специализира в бягането на 1500 метра и е носителка на две олимпийски трофеи от 2016 и 2020 година, две международни от 2017 и 2022 година и на два сребърни медала от международни шампионати.

Кипйегон е единствената жена, спечелила четири трофеи на 1500 м в международни шампионати, както и втората жена, спечелила поредни олимпийски трофеи в дисциплината.

След втората - в Токио през 2020 година, споделя, че не е била сигурна дали ще завоюва надпреварата.

" Но бях мощна и си помислих, че това е моментът, в който желая да покажа на света, че като станеш майка, можеш да си по-силна ", споделя тя.

" Мога да си дам девет от 10. Представям се добре, откогато съм с (треньора си) Патрик Санг, върви доста добре. Също, откогато родих щерка си Алин, тя е мотиваторът в живота ми ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР