Без да е изненадващо, извънредно събралият се Национален съвет за

...
Без да е изненадващо, извънредно събралият се Национален съвет за
Коментари Харесай

По-високи пенсии, заплати и майчински? Ето какво каза Тристранката

Без да е изненадващо, изключително събралият се Национален съвет за тристранно съдействие не реализира единодушие по импортирани законопроекти за повишение на минималната заплата, пенсиите и майчинските.

По някои от предложениета на едно мнение бяха синдикати и вносители, по друго се разминаха самите синдикати; бизнесът беше съпротива на всяко от предложенията, както прочее и държавното управление, написа dir.bg.
-->
Минималната заплата

Българска социалистическа партия пое самодейността да предложи минималната работна заплата да е 50% от междинната брутна заплата за страната за предходните 12 месеца, това е един от разновидностите, гласуван от Европейския парламент в съответната инструкция. БСП оферират смяната да се уреди с Кодекса на труда в механизма за определяна на минималното заплащане.

Министерството на труда и обществената политика (МТСП) и Министерството на финансите (МФ) се оповестиха срещу, защото служебното държавно управление не предлага нов проектобюджет за 2023 г, а план за удължение на настоящия финансов проект на страната, надлежно опазване размера на минималтана заплата на 710 лева

Председателят на обществената комисия в Народно събрание Георги Гьоков (до наскоро министър на труда) сподели, че в случай че минималната заплата не се вдигне със 140 лева.(до 850 лева), след това ще би трябвало да се вдигне с 300 лева

" При 710 лв. минимална работна заплата, действително от служащия или служителя се получават 549 лв. след удръжка върху приходите, а линията на беднотия за идната година ще е 504 лв., т.е. хората, които работят на минимална работна заплата, ще са на 45 лв. над новата линия на беднотия. Кой ще изясни, че работят, само че са работещи небогати, тъй като минималната работна заплата не им обезпечава заслужен живот? "

Бизнесът отхвърля " депутатска " смяна на минималната заплата. Смята, че минималната заплата би трябвало да се дефинира по механизъм, контрактуван със синдикатите. Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал означи, че в седем стопански действия в страната са заети над 500 000 работещи, междинното заплащане сега там е под 1500 лева, а заплащането по области също се оказва проблем.

" В 22 от общо 27 области в страната, междинната работна заплата е под 1500 лв.. В осем области в страната междинната работна заплата е под 1300, а в пет - под 1200. Приемането на минимална работна заплата от 850 лв. ще докара до това, че междинната работна заплата, отнесена към минималната работна заплата в тези пет области ще бъде 71 %. "

Синдикатите, несъмнено, приветстваха законопроекта на Българска социалистическа партия. Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов акцентира, че причините на бизнеса да се противи на договаряне на механизъм за минимална заплата са едни и същи. " След като бъде направена тази първа стъпка (предложението на БСП), ние можем да създадем останалото - да уговорим минимални работни заплати по стопански действия - нещо, което безрезултатно се опитваме да създадем 4-5 година, в случай че не и повече ". Всъщност бизнесът също предлага договаряне на минималната заплата по стопански действия. 

Индексация на пенсиите

Българска социалистическа партия предложи две преизчисления на пенсиите - от 1 януари 2023 година и от 1 юли 2023 година Отпуснатите до 24 декември 2021 година пенсии да се преизчислят от първи януари 2023 година по формулата от 1,35 % за всяка година действителен застрахователен стаж.

" Продължаваме Промяната " предлага пенсиите да се индексират със 100% от повишаването на междинния застрахователен приход или със 100% от повишаването на инфлацията, според от това кой индикатор е по-изгоден за пенсионерите. В момента съотношението, с което се индексират пенсиите, е по равно разпределено сред половината от инфлацията и половината от растежа на осигурителния приход (т.нар. швейцарско правило).

" По-нататъшни преизчисления въз основа на един или различен параметър в пенсионната формула водят само и единствено до задълбочаване на неравенствата, от една страна, и от друга - нарушение на осигурителния принос ", съобщи по време на съвещанието на Тристранния съвет служебният вицепремиер и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров.

В плана, с който служебното държавно управление предлага, е планувано единствено осъвременяване на всички пенсии с 12 % от юли 2023 година

Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов сподели, че поддържа като цяло предлагането на Българска социалистическа партия. Ася Гонева обаче съобщи, че КНСБ не го поддържа.

Тристранният съвет не утвърди и законопроекта, обвързван с промени в Кодекса за обществено обезпечаване, импортиран от Мустафа Карадайъ и група народни представители от Движение за права и свободи. Той предвижда да се разшири дефиницията за автентичен застрахователен стаж, като за подобен се считат интервалите на наборната или мирновременната различна работа, както и времето, в което репресирани са били в лагери след 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година

Лазар Лазаров заключи, че всички планове, импортирани от разнообразни депутати и парламентарни групи, опонират на Закона на обществените финанси, защото в бюджета няма планувани съответните средства. 

Законопроектите не срещнаха поддръжка и от бизнеса. Някои от работодателските организации акцентираха, че промени по отношение на пенсиите би трябвало да стават единствено в бюджетна процедура, каквато все още няма.

Повишаване на компенсациите за майчинство

Отново Българска социалистическа партия стана основател на предложение за смяна на закон - този за фамилните помощи за деца. Предлага при раждане на второ и трето дете родителите да получат еднократна помощ от 10 минимални заплати, в случай че са се осигурявали в предходните 24 месеца. Предлага се също еднократни помощи при започване на образователната година да получават освен фамилиите с деца, записани в първи клас и осми клас, само че тези във втори, трети и четвърти клас. Мерките са стимулирани с инфлацията, само че и с тежката демографска обстановка в България и се правят оценка на спомагателни 90 милиона лв..

Георги Гьоков отбеляза, че  " всички хора се стичат в София за по-голяма работна заплата, в това време в София няма детски градини и ясли ". " Всички приказваме за демография, но единствено приказваме. Някой може ли да ми каже една мярка, подхваната в България през последните 10 години, която да е действителна в поддръжка на демографията. "

МТСП обаче счита, че правилото при установяване на компенсацията за майчинство би трябвало да се резервира. Министър Лазаров съобщи, че МТСП не поддържа законопроекта; съгласно МФ вносителят на законопроекта не е направил оценка какъв брой ще коства на страната той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР