Бернард Гуму, който преди заемаше поста министър на търговията, промишлеността

...
Бернард Гуму, който преди заемаше поста министър на търговията, промишлеността
Коментари Харесай

Нов служебен премиер

Бернард Гуму, който преди заемаше поста министър на търговията, индустрията и дребните предприятия, беше назначен за министър председател на преходното държавно управление на Гвинея. Това заяви гвинейският новинарски портал Guineenews, цитирайки декрет, подписан от президента за преходния интервал на Гвинея, полковник Мамади Думбуа.

От 17 юли Гуму извършва длъжността министър-председател заради заболяване на тогавашния началник на държавното управление Мохамед Беавога. Беавоги е в Рим от 16 юли, където е на медицински обзор.

В същото време бяха осъществени рокади в държавното управление на Гвинея. Роз Паула Присемо напусна поста министър на информацията и връзките и зае овакантената позиция на министър на търговията, индустрията и дребните предприятия. Ибрахим Абе Силу е назначен за министър на хидроенергията и въглеводородите.

На 5 септември 2021 година полковник Думбуа, който ръководеше елитната гвинейска специфична част, разгласи завземането на властта и задържането на президента Алфа Конде. Бунтовниците анулираха конституцията и сътвориха органи за взимане на решения за висшата администрация на страната. Думбуа постави клетва на 1 октомври като президент на Гвинея за временен интервал. На 1 май той съобщи, че военните ще бъдат на власт в Гвинея през идващите 39 месеца. Тогава Думбуа понижи този интервал до 36 месеца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР