Берлин, Германия. Наш екип от мястото на събитието. Европейските тестове

...
Берлин, Германия. Наш екип от мястото на събитието. Европейските тестове
Коментари Харесай

Тест на новата Kia Stonic

Берлин, Германия. Наш екип от мястото на събитието.

Европейските проби на по-малкия брат на Sportage - кросоувърът от B-сегмента Stonic, бяха извършени от корейците в и към Берлин. Наш екип бе на мястото на събитието и съумя да тества субкомпактното SUV както в градски, по този начин и в извънградски условия. Домакините бяха подготвили и специфичен полигон, където добихме визия и за реакциите на колата при по-екстремно шофиране. Ето и по-подробните ни усещания от новия модел на Kia, който у нас ще се изправи непосредствено против към този момент одобреното Renault Captur.

Екстериор

 Първият ни допир със Stonic беше преди няколко седмици, по време на автомобилното ревю във Франкфурт. Там корейците демонстрираха колата статично, а в този момент в Берлин бяха първите динамични проби. Интересно е да се означи, че онлайн Stonic ни се видя по-голям, в сравнение с щанда на марката във Франкфурт.

Малкото кросоувърче впечатлява най-много с двуцветните си версии (Stonic се предлага и единствено в едноцветни варианти), тъй като точно тези комбинации от два цвята вършат колата да излъчва юношески дух, да наподобява съвременна, самостоятелна и по-спортна.

Иначе Stonic, който е конструиран въз основата на Rio, наподобява типично по немски закостенял. Въпреки че колата е дребна, концепцията е да се хареса и на огромна част от мъжете, евентуални клиенти на марката. С други думи дизайнът е унисекс, а псевдо подкартерната отбрана и аналогичната такава откъм гърба, наред с опционалните 17-цолови лети джанти придават леко невъзпитан тип, характерен за колите от SUV сегмента.

Интериор

 Двуцветните разновидности имат и интериорни детайли, решени в окраската на тавана. Това още повече персонализира автомобила и придава много изящен тип на салона. Последният впечатлява със общоприети принадлежности, характеризиращи се с информативност и елементарно навигиране. Един от дребното минуси на автомобила е обвързван с пластмасовите елементи в салона, които са качествени, само че твърди.

Сглобката е на равнище, заради което паразитни шумове и скърцания в салона липсват. Твърдата пластмаса в салона в действителност е наклонност, присъща за съвсем всички производители на коли от този клас, защото с изключение на по комфорт, количество варианти и така нататък, те се съревновават и по последна цена. А такива неща несъмнено въздействат на крайната цена на по-бюджетните коли.

Останалото, което усетихме в салона е без забележки. Той е необятен, а на втория ред местата са удобни даже и за ръстови пасажери. Предните кресла са комфортни, страничната им поддръжка не е доста огромна, само че с помощта на истинската тапицерия, те наподобяват съвсем като спортни. Такъв е и кормилото, който е полегат в долната си част.

Двигатели

 Автомобилът ще се предлага у нас с три бензинови и с един дизелов мотор. С два от бензиновите мотори с размер 1.2 и 1.4 литра и мощ надлежно 84 и 100 конски сили колата се усеща леко бавна и не ни харесваха. Съвсем друго е чувството, когато седнете зад кормилото на Stonic, екипиран с бензиновия еднолитров турбодвигател или с 1.6-литровия дизел.

Бензиновото турбомоторче е трицилиндрово, мощността му е 120 конски сили и поради относително лекото купе предлага забележителна динамичност. Освен това е доста икономично. Дизелът не отстъпва на бензиновия елемент нито по изгодност, нито по динамичност. Малко по-шумен е, само че с помощта на относително положителното шумоизолиране на салона това не е проблем. Според нас оптималният елемент за Kia Stonic е новият еднолитров бензинов турбомотор T-GDI.

Що се отнася до скоростните кутии, все още трансмисиите за Stonic са единствено механични. За базовото осъществяване с 1.2-литров атмосферен бензинов мотор трансмисията е петстепенна, а за останалите мотори е налична ръчна скоростна кутия с шест предавки. След година производителят възнамерява да пусне Stonik със седемстепенна автоматизирана трансмисия с два съединителя.

Ходови характерности

 Моделът, сходно на множеството от този клас, е с висок клиренс (183 мм, което за модерно SUV не е по никакъв начин малко), само че единствено с предно предаване. Возията е по-скоро мека, което прави модела много удобен.

От друга страна обаче, това значи по-голям крен при остри завои и висока скорост. Иначе кормилото е пряк, а при турбомоторите динамичност не липсва в нито един от оборотните режими. Колата се усеща еднообразно добре както на автомагистрала, по този начин и в града.

Цена

 Stonic e кросоувър, който се чака да се появи на нашия пазар с извънредно атрактивна за сходен жанр автомобил цена. Не би трябвало де се подценява и седемгодишната гаранция, както и относително ниските експлоатационни разноски за автомобила.

Цената на Stonic варира от 26 994 до 42 475 лева с Данък добавена стойност. За тези пари получавате пестелив (дизелът харчи под 5/100, а 1.0 T-GDI - под 7/100), маневрен, динамичен и съвременно изглеждащ кросоувър, който съгласно нас е на път да се трансформира в един от бестселърите на корейската марка.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР