Белият дом защитава отговора на наплива на търсещи убежище след критики от губернатора на Ню Йорк

...
Белият дом защити отговора си на наплива от търсещи убежище,
Коментари Харесай

Белият дом защити отговора си на наплива от търсещи убежище, пред който е изправен Ню Йорк в петък, с аргумента, че без действия на Конгреса администрацията е ограничена в това, което може да направи, след писмо от губернатора на Ню Йорк Кати Хочул, призоваващо за повече действия.

Нарастващият брой мигранти на границата между САЩ и Мексико представлява сериозно предизвикателство за администрацията на Байдън. Това е деликатен въпрос за Белия дом, преследван от ожесточени критики отляво и отдясно относно начина, по който се справя с южната граница на САЩ, и остава политическа уязвимост на фона на републиканските атаки, тъй като президентските избори през 2024 г. наближават, а местните служители на Демократическата партия са изправени пред натиск у дома.

Съобщението на Хочул тази седмица е последният залп в продължаващата мигрантска сага, която измъчва местни и държавни служители, борещи се да се справят с кризата, която според тях се нуждае от по-стабилен федерален отговор. „Реалността е, че досега се справяхме без съществена подкрепа от Вашингтон“, каза Хочул в обръщение от Олбани в четвъртък.

В писмо до Белия дом Хочул призова Байдън да предприеме изпълнителни действия за ускоряване на разрешенията за работа на търсещите убежище, да предостави повече финансова помощ на града и щата и да предостави повече федерална земя за настаняване на мигранти, наред с други искания.

В това, което може би беше най-директният й призив за помощ, Хочул каза, че тя и кметът на Ню Йорк Ерик Адамс бият тревога за ускорено разрешение за работа на мигранти и допълнителни федерални средства за управление на кризата от юли 2022 г.

„На първата ни среща с президента кметът Адамс и аз подкрепихме идеята за федерално определяне, което ще позволи на хората, които вече са тук в Ню Йорк, да могат да работят, за да издържат себе си и семействата си“, каза Хочул. „Кметът и аз казахме това и на безброй срещи с Конгреса, Белия дом, членове на кабинета и митинги с работници, пресконференции и работа с бизнеса. Това, което казвахме през цялото време, е просто да ги оставим да работят и да ни помогнат финансово.“

Ню Йорк е получател на милиони долари федерално финансиране за справяне с нарастващия брой пристигащи мигранти. Администрацията също така очаква над 100 милиона долара от тази подкрепа да бъдат предоставени през следващите седмици.

Процесът на кандидатстване за убежище и разрешение за работа се основава на действащите имиграционни закони – и през последните години беше усложнен поради огромното изоставане. Защитниците на имигрантите твърдят, че администрацията на Байдън трябва да разшири броя на венецуелците – които съставляват много от пристигащите мигранти в Ню Йорк – отговарящи на условията за форма на хуманитарна помощ, известна като временен защитен статут. Това, казват те, е може би най-лесната форма на действие, без действие на Конгреса, която администрацията би могла да предприеме, за да удовлетвори молбата на Ню Йорк. Секретарят на Министерството на вътрешната сигурност има право на преценка да посочи държава за TPS.

В изявление за CNN говорител на Белия дом каза: „Без действия на Конгреса, тази администрация работи за изграждането на безопасна, подредена и хуманна имиграционна система и работи за идентифициране на начини за подобряване на ефективността и максимизиране на ресурсите, които федералното правителство може предоставят на общности в цялата страна, за да подкрепят потока от мигранти.

„Ще продължим да си партнираме с общности в цялата страна, за да гарантираме, че могат да получат подкрепата, от която се нуждаят. Само Конгресът може да осигури допълнително финансиране за тези усилия, което тази администрация вече е поискала, и само Конгресът може да поправи повредената имиграционна система“, добави говорителят.

Том Перес, директорът на Службата по междуправителствени въпроси към Белия дом, наскоро прекара известно време в Ню Йорк, за да се опита да изглади напрежението около кризата с мигрантите и да координира действията си с партньорите от държавата и града, според множество източници. И DHS изпрати екип за оценка, който да работи с държавни и местни служители, според служител на администрацията.

Напрежението в Ню Йорк нараства

Ситуацията също предизвика разделение между Хочул и администрациите на Адамс, като кметът преди това е поискал търсещите убежище да бъдат изпратени в други общини в целия щат, а не само да останат в Ню Йорк.

„Въпреки че сме разочаровани, че държавата днес изглежда минимизира ролята, която може – и трябва – да играе в отговор на тази криза, държавата трябва да изпълни задължението си към повече от 8 милиона жители на щата, които наричат ​​Ню Йорк свой дом “, каза Адамс в прессъобщение в четвъртък следобед.

„Каквито и различия да имаме всички относно това как да се справим с тази криза; ние вярваме, че това, което е кристално ясно, е, че каквито и задължения да се прилагат съгласно държавните закони за град Ню Йорк, се прилагат с еднаква сила за всеки окръг в щата Ню Йорк. Оставянето на Ню Йорк сам да управлява тази криза – и абдикирането на отговорността на държавата да координира отговор в цялата страна – е несправедливо към жителите на Ню Йорк, които също не поискаха да бъдат оставени почти изцяло сами по време на национална криза. ”

Междувременно Хочул беше твърдо твърдяща, че няма да използва изпълнителните си правомощия, за да принуждава други окръзи да приемат търсещи убежище лица, позовавайки се на закона за правото на подслон на града, който е бил фона на текуща правна измама между града и държавата.

„Това е споразумение, което не се прилага за останалите 57 окръга на щата, което е една от причините, поради които не можем и няма да принудим други части на нашия щат да приютяват мигранти“, каза Хочул. „Нито пък ще искаме от мигрантите да се преместят в други части на щата против волята им.“

Тя каза, че щатът работи с Министерството на труда, за да свърже мигрантите с работни места, след като федералното правителство одобри техните разрешения за работа. Има 2600 семейства, които са подали молба за убежище през последните 7 седмици, според комисаря по вътрешната сигурност на щата Ню Йорк Джаки Брей. В проучване от миналия май 10% от хората, които са приютени, са кандидатствали за убежище, каза Брей.

Хочул каза, че планът, който зависи от това да се позволи на търсещите убежище да работят, ще помогне на мигрантската криза, както и на бизнеса, който се бори да намери хора за работа.

„Това е национален и федерален въпрос, но Ню Йорк носи това бреме твърде дълго“, каза Хочул.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР