Белите дробове са изключително важен орган от човешкия организъм. Именно

...
Белите дробове са изключително важен орган от човешкия организъм. Именно
Коментари Харесай

С какво да храним белите дробове

Белите дробове са извънредно значим орган от човешкия организъм. Именно посредством тях ние получаваме О2 и освобождаваме въглероден диоксид.

Според анатомичната си конструкция те съставляват две самостоятелни половини. Десният бял дроб се състои от 3 лоба, а левият – от 2. Непосредствено до левия е ситуирано сърцето.

Известен факт е, че цигарите, както и редица други фактори, повреждат белите дробове и са причина за голям брой болести, сред които и рак. Независимо от това дали сте пушач или не, е добре белите дробове да се пречистват от време на време. Това може да стане благодарение на значително храни от растителен генезис, както и с някои други естествени средства, които са налични и се намират в съвсем всеки дом.

Framar.bg някои храни, които освен оказват помощ за филтриране на белите дробове, само че са потребни за органа, защото способстват за неговото здраве и обикновено действие.

По време на филтриране на бронхите, следва да се откажете от яденето на сладки и прекомерно солени ястия. Храненето би трябвало да бъде разделно и с задоволително наличие на белтъчини и потребни мазнини.

Полезни храни за филтриране и положително здраве на белите дробове

- Зеленчуци

- Чесън. Чесънът се характеризира с противомикробни и противоракови свойства, намалява кръвното налягане. В състава му има доста витамин С, както и фитонциди, които унищожават бактериите, само че здравните изгоди на зеленчука се дължат най-много на съдържащото се в него вещество алицин.

- Лук. Лукът – както белият, по този начин и аленият, е превъзходен натурален антибиотик. Консумацията на зеленчука оказва помощ при прочистването на белите дробове. Лукът е положително средство срещу респираторни болести.

- Моркови. Морковите съдържат бета-каротин, с помощта на който белодробната тъкан укрепва.

Само половин чаша сок от моркови дневно ще достави на организма витамини A, B, K и С, които оказват помощ за изчистване на катраните и никотина, натрупващи се в белите дробове на пушачите. Също по този начин не би трябвало да се не помни, че продължителна всмукване на никотин е нездравословна за кожата. В тази връзка морковите са най-хубавият избор, защото каротинът в тях възвръща естествения цвят на кожата.

- Червени чушки. Червените чушки са превъзходен източник на ликопен, витамин С и бета-каротин – антиоксиданти, които спомагат за неутрализирането на свободните радикали. В резултат на това белите дробове и всички други жизненоважни органи получават по-голяма отбрана от разнообразни болести.

- Люти чушки. Капсаицинът в лютите сортове чушки е виновен за острия им усет. Веществото има противоракови и антиоксидантни свойства.

- Броколи. Броколите са добър източник на сулфорафан, който има противовъзпалителни, антиоксидантни, противоракови и антимикробни свойства. Зеленчукът съдържа растителен протеин – строителен материал за белодробната тъкан.

- Цвекло. Цвеклото е добър източник на калий, усъвършенства дренажната функционалност на бронхите.

- Зелени листни зеленчуци. Съставът на зелените листни зеленчуци изобилства от витамини и минерали. Консумирайки постоянно спанак, кейл, коприва, кресон и други сходни зеленчуци, ще подпомогнете изчистването на белите дробове от нездравословните натрупвания и ще подобрите здравето на органа като цяло. В спанака се съдържат фитохимикали, които предотвратяват оксидативните увреждания и понижават възпалението. В растението има доста фолиева киселина, чийто запас е по-малък при пушачите, в сравнение с при непушачите. Затова потреблението на спанак се предлага на тези, които пушат.

Знаете ли, че при постоянна консумация на спанак, усетът на цигарите става нетърпим? Затова растението е добър асистент на тези, които се пробват да се разделят с нездравословния табиет.

- Мазни риби и птиче месо

Мазните риби (като скумрия, сьомга, шаран) са богати на омега-3 мастни киселини и се характеризират с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които са значими за здравето на белия дроб, тъй като оказват помощ за поддържане на неговото здраве.

Пилето и пуйката са най-консумираните домашни птици и са превъзходен източник на потребни протеини. Диета, богата на качествено птиче месо, може да понижи риска от рак на белите дробове до 10%. Важно е птиците да са домашно отглеждани и да не са приемали антибиотици и хормони.

- Подправки

Джинджифил. Всеизвестни са здравните изгоди за индивида от консумация на джинджифил. Коренът е едно от най-популярните средства за лекуване на настинки и болки в гърлото. Биоактивното съединяване гингерол, съдържащо се в джинджифила, е повода както за лютивия му усет, по този начин и за лековитите му резултати. Коренът е подобаващ за предварителна защита на астма и настинки. Приеман във тип на чай е потребен за белия дроб, защото оказва помощ за отваряне на дихателните пътища. Джинджифилът може да се употребява и като фалшификация към разнообразни ястия.

Куркума. Куркумата, известна като златната фалшификация, се употребява от епохи за облекчение на разнообразни здравословни проблеми. Ползите ѝ за индивида се дължат на главната ѝ дейна съставна част, наречена куркумин. Куркуминът е антиоксидант с противовъзпалителни и антимикробни свойства. Именно по тази причина куркумата е идеално средство против разнообразни възпалителни процеси, в това число на белите дробове.

- Плодове

Кайсии. Кайсиите са положителни бранители на белите дробове. В тях се съдържат витамини С и Е, бета-каротин и ликопен – всички те са антиоксиданти, което значи, че оказват помощ на организма да се освободи от свободните радикали. Кайсиите имат антимикробни, противоалергични и противовъзпалителни свойства, нужни за здравето на дробовете ни.

Киви. Кивито е богато на витамин А, С и Е, на които е безпаричен организмът на пушач. Затова, в случай че всеки ден консумирате по един плод, ще доставите на тялото си нужните витамини и бързо ще възстановите салдото на хранителни субстанции в него.

Ябълки. Ябълките са богат източник на антиоксиданти и фитохимикали, които спомагат за понижаване на риска от астма и възпаления.

Грейпфрут. Грейпфрутът в добър източник на витамин С, В6, тиамини, фолиева киселина и магнезий – субстанции от извънредно значение за здравето на белите дробове.

Портокал. Портокалът е превъзходен източник на криптоксантин. Той оказва помощ за понижаване на риска от развиване на рак на белия дроб. Плодът съдържа още флавоноиди, витамин C, бета каротин и други потребни съставки, които го вършат мощен антиоксидант, помагащ за пречистването на тялото и предпазващ от разнообразни болести.

- Бобови и зърнени храни, семена и ядки

Бобовите и зърнените храни, както и семената и ядките, са богати са магнезий, добър източник са на протеини и имат противовъзпалителни свойства.

Бразилски орех. Бразилският орех се счита за един от най-хубавите естествени източници на селен, а селенът е мощен антиоксидант и защищава клетките от токсичното влияние на тежките метали.

Царевица. Царевицата съдържа бета-криптоксантин – мощен антиоксидант, за който се счита, че защищава белите дробове от онкологични болести.

- Други натурални артикули за филтриране на белите дробове

Мед от елда, липа, бор – витамините и микроелементите, влизащи в състава на тези пчелни артикули, тонизират бронхиолите, подобрявайки отхрачването.

Зехтин – сменяем източник на полиненаситени мазнини, с помощта на които белодробната тъкан действа обикновено.

Глог – съдържа огромно количество органични киселини, които втечняват слузта в белите дробове.

Морско зеле – оказва помощ за отхрачването.

Вода – пушенето води до дехидратация, което значи, че когато увеличите приема на вода, освен ще предотвратите обезводняване, само че и ще подобрите обмяната на веществата. По този метод допустимо най-скоро ще се отървете от никотина и катраните, в случай че сте пушач.

Водата освен оказва помощ за унищожаване на токсините от тялото, само че и доста тушира признаците на абстиненция, проявяващи се след отвод от тютюнопушене.

- Вредни артикули за белите дробове:

захар – забавя процесите на възобновяване, задържайки огнището на възпалението;

сол – утежнява работата на бронхите, вследствие на което се затруднява отхрачването;

какао, чай, подправки, рибени и месни бульони – съдържат алергени, допринасящи за отделянето на слуз и водят до отоци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР