Белград. Резолюцията на Европейския парламент за Сърбия е поредният пример

...
Белград. Резолюцията на Европейския парламент за Сърбия е поредният пример
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Белград. Резолюцията на Европейския парламент за Сърбия е следващият образец за двуличие и двойни стандарти. Това акцентира ръководителят на сръбския парламент Ивица Дачич, цитира думите му електронното издание на белградския всекидневник „ Политика “ .

„ В дните, когато Сърбия откри Клъстер 4 в процеса на присъединение към Европейския съюз, признавайки напредъка на Белград в промените, Европейският парламент одобри изцяло противоположна резолюция, учредена на подправени изказвания на някои опозиционни партии и неправителствени организации. И то в миг, когато сме очевидци на брутални полицейски дейности в доста страни членки на Европейски Съюз “, сподели Дачич.

„ Ние, несъмнено, поддържаме европейска интеграция, само че не и лъжите и лицемерието “.

Припомня се, че в четвъртък Европейският парламент поддържа с болшинство резолюция, която показва угриженост по отношение на ситуацията с човешките права на виетнамските служащи в китайската фабрика „ Линглонг “ в Зренянин, както и по отношение на екологичните митинги в Сърбия.

***

Скопие. Целта за обезпечаване на устойчиво държавно управление и устойчиво парламентарно болшинство, които работят извънредно в полза на жителите и държавните ползи, е реализирана. Това подчертаха след вчерашната работна среща министър председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев, ръководителят на СДСМ Димитър Ковачевски и водачът на „ Демократичен съюз за народна власт “ (ДСИ) Али Ахмети, оповестява електронното издание на македонския вестник „ Независен “ .

Очаква се идващите парламентарни избори, оповестиха от държавната пресслужба, да бъдат постоянни и да се проведат през 2024 година, а до тогава държавното управление ще дава стопански резултати, бързи и качествени услуги на жителите и сполучлива битка с пандемията от COVID-19 и енергийната рецесия.

„ Заев, Ахмети и Ковачевски са съгласни, че новото държавно управление ще бъде напълно фокусирано върху ускореното придвижване на страната по евроатлантическия път и че задачата му е първи огромен триумф да бъде намирането на решения на провокациите в връзките с България и да стартира договаряния за участие в Европейския съюз “, беше обявено след срещата.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се срещна с ръководителя на ДСИ Али Ахмети, с който са обсъждали разногласието с България и предварителните парламентарни избори в страната.

„ Предвид положението на обществото, престъпността и корупцията, нефункциониращите институции, недисциплината, неприятната икономическа и енергийна обстановка в страната и доста други фактори, които въздействат отрицателно, моята позиция е, че единствено при съществено нулиране на системата, доста упорита работа и нови хора, които можем да излезем от тази спешна обстановка, в която се намираме, а това изисква предварителни парламентарни избори “, безапелационен бе Мицкоски.

Според думите му са нужни предварителни парламентарни избори час по-рано. Той означи, че сега ВМРО-ДПМНЕ е най-голямата парламентарна група с максимален брой кметове и съветници и, както сподели, има политическото право и доверие да упорства за предварителни парламентарни избори, тъй като е спечелил безапелационни резултати на последния избор за локална власт.

Коментирайки настояването на водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за предварителни избори, президентът Стево Пендаровски в посещение на телевизия „ Телма “ сподели, че страната се нуждае от интервал на мира, в който да не се провежда гласоподаване.

***

Анкара. Късно в четвъртък Турция издаде нов навигационен телекс (навтекс), с който заяви, че корабът „ Оруч Реис “ ще продължи своята задача за сеизмично изследване в морската зона сред южната част на страната и северната на разделения остров Кипър до 31 януари, оповестява електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini .

Според анализатори с навтекса Анкара припомня, че нейният проучвателен транспортен съд остава в по-широкия басейн на Източното Средиземномори, където е провеждал проучвания (с известни прекъсвания) през последните два месеца и половина.

Този ход идва след решението на Никозия по-рано този месец да даде лиценз на ExxonMobil и Qatar Petroleum за изследване на въглеводороди в сектор 5 от оповестената изключителна икономическа зона (ИИЗ), която се намира на югозапад от острова.

***

Тирана. Правителството в Тирана утвърди съглашението, реализирано сред Съвета на министрите на Албания, Северна Македония и Сърбия за взаимно признание на оторизирани стопански оператори за сигурност и защита, според съглашението в границите на самодейността за „ Отворени Балкани “, оповестява електронното издание на прищинския всекидневник Koha Ditore .

Решението на държавното управление беше взето в навечерието на визитата на президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев на 20-21 декември в Тирана.

Албания, Северна Македония и Сърбия се договориха да отстранен граничния надзор между тях от 1 януари 2023 година, като се възнамерява последователно да се сътвори общ пазар за 12-те милиона поданици на трите страни.

Предишната среща сред водачите на трите страни в границите на самодейността „ Отворени Балкани “ се организира при започване на ноември в Белград. В рамките на идната в Тирана се чака да бъде подписан меморандум за съгласие сред страните по отношение на разрешителните за работа. Така разрешенията, издадени от някоя от тези страни, ще бъдат годни за всички членове на самодейността.

На „ Отворени Балкани “, инициирани от Албания, Сърбия и Северна Македония, се опълчват в Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина като „ продължение на сръбската надмощие в района “, означават от редакцията.

По мотив възраженията против самодейността на премиера на Косово Албин Курти, албанският министър-председател Еди Рама неведнъж е казвал, че „ Отворените Балкани “ може да оказват помощ за решаването на проблемите сред Белград и Прищина. Според него „ проблемите могат да бъдат решени, единствено в случай че всички са дружно “.

Европейският съюз поддържа самодейността единствено като част от Берлинския развой, а не отвън него.

Рама акцентира, че „ Отворените Балкани “ са съвместими с Берлинския развой, самодейност, стартирана от някогашния немски канцлер Ангела Меркел, за присъединение на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз.

САЩ на собствен ред оповестиха, че в случай че всичките шест страни от Западните Балкани не бъдат включени в тази самодейност, тя няма да успее.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР