Белград. Екологичното въстание“ заедно с над 40 инициативи, движения и

...
Белград. Екологичното въстание“ заедно с над 40 инициативи, движения и
Коментари Харесай

МИА : В Сърбия се очакват нови протести в събота

Белград. „ Екологичното въстание “ дружно с над 40 начинания, придвижвания и деятели взеха решение да продължат с митингите и приканиха жителите да излязат на митинги и блокади, които ще бъдат проведени в цяла Сърбия в събота, 11 декември, от 14:00 часа, оповестява кореспондентът на Македонската осведомителна организация (МИА) от Белград

„ Оттеглянето на хищническите закони е добър знак, само че надалеч не е победа. Всички секрети съглашения и меморандуми с литиевата мина Рио Тинто, подписани или от бившето, или от настоящето държавно управление, би трябвало да бъдат предоставени на обществеността и неотложно да бъдат анулирани “, се споделя в изказването.

Специален акцент е подложен върху поддръжката на формалната самодейност на жителите на Лозница, подписана от над 5400 жители от този град, която изисква изтриване на мината от устройствения проект на Лозница, и предоставяне на думата на специалисти и учени, които най-сетне ще обяснят цялата заплаха от добива на литий.

„ Екологичното въстание “ повтори апела към полицията за спокойно и законно застраховане на митингите, да не се правят репресии и заплашванията, както и да се отдръпват противозаконните обвинявания за прегрешения на жителите.

Според тяхна информация блокади и митинги ще има в събота в Белград и 30 града в Сърбия и пред централата на Рио Тинто в Лондон.

Саво Манойлович, представител на Движение " Движи се-промени ", сподели нощес, че в случай че държавното управление извърши обещанието си в петък и направи промени в Закона за референдума, те ще удържат на думата си и няма да блокират.

Манойлович сподели, че придвижването се приготвя за идната стъпка, обвързвана с компанията Рио Тинто, която ще бъде оповестена в обществените мрежи.

Говорейки за останалите организации, които оповестиха, че няма да се откажат от блокадата, Манойловио оцени, че никой няма монопол върху митингите и всеки има законно право да съставлява своята позиция.

Добрица Веселинович, член на придвижването " Да не удавим Белград ", сподели, че придвижването не има вяра, че промените в закона за референдума и отчуждаването са дали отговор на главните претенции на митинга.

„ Мисля, че това е огромна победа за жителите и поздравяваме всички, които бяха на улицата тези дни. Що се отнася до нас, това значи, че главните претенции на митинга са изпълнени, сподели Веселинович.

Както той сподели, ще изчака решението на уредниците, като съобщи, че счита, че най-лошото е, че в сегашната обстановка " имаме някакъв разпад и някакво разделяне ".

И в действителност уредниците на досегашните блокади просто се разделиха “, сподели той.

Президентът на Сърбия Александър Вучич върна в сряда Закона за отчуждаването в Народното събрание, а през днешния ден депутатите ще прегледат промените в Закона за референдума и националната самодейност по предложение на държавното управление.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР