Белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен съобщи,

...
Белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен съобщи,
Коментари Харесай

Белгия отнема правото на пребиваване на имама на Голямата джамия в Брюксел

Белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен заяви, че е решил да бъде отнето правото на престояване на имама на централната джамия в Брюксел. Имамът е жител на Саудитска Арабия.

Разполагаме с доста ясни данни, че имамът е салафит, извънредно радикализиран, закостенял и рисков за нашето общество и за националната сигурност, разяснява Франкен. Контролът над финансирането на джамиите в Белгия е държавен приоритет и ще бъде затегнат, добави държавният секретар в изявление за национална медия. Франкен съобщи, че Белгия няма проблем с исляма, а с радикалния ислям и със салафизма.

Саудитска Арабия е собственик на централната джамия в Брюксел с дълготраен контракт. Общо в Белгия джамиите са 320, от тях 70 са в Брюксел, а в към 10 на 100 от общия брой се проповядва салафизъм, сочат публични данни.

Броят на джамиите в Белгия, където се проповядва салафитския прочит на исляма, в това число концепцията за джихад, е повишен двойно от 2001 година насам. От 70-те джамии в Брюксел едвам 13 са приети за публични храмове от страната.

През юни Федералният парламент на Белгия одобри резолюция за преразглеждане на връзките с Рияд. В документа се приканва за " изчерпателен размисъл " по дипломатическите, комерсиалните и другите връзки със Саудитска Арабия. Резолюцията съдържа апел федералните управляващи да прекратят продажбата на оръжие за Рияд.

Въпросът за връзките сред Саудитска Арабия и Белгия доби особена сензитивност около миналогодишните атентати в Брюксел. Това бе обвързвано със подозренията, че в джамията се проповядва коренен ислям, общопризнат за държавна политика в Саудитска Арабия.

По публични данни Саудитска Арабия е най-големият вносител на оръжие в света, а Белгия е най-големият европейски експортьор на военно леко стрелково въоръжение. Годишно белгийските оръжейници печелят към 1 милиарда евро, като 60% от производството им бива изнасяно за Саудитска Арабия. Валонският оръжеен комплекс обезпечава работа на 15 000 фамилии и е съществена част от локалната стопанска система. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР