Белгия обмисля временно да забрани употребата на лекарството за диабет

...
Белгия обмисля временно да забрани употребата на лекарството за диабет
Коментари Харесай

Белгия ограничава предписването на Ozempic, количествата ще са само за хора с диабет

Белгия обмисля краткотрайно да забрани използването на лекарството за диабет Ozempic на Novo Nordisk като лекуване за намаляване на фона на дефицита на продукта, съобщи белгийският федерален здравен министър Франк Ванденбруке, представен от Ройтерс.

„ Казахме на лекарите, че би трябвало да запазят това лекарство за своите пациенти с диабет вид 2, само че виждаме, че тази тактика не работи “, сподели Ванденбруке пред белгийската телевизия RTBF.

„ Знам, че това лекарство може да бъде потребно и за хора, които страдат от болестно затлъстяване, тъй че явно би трябвало да обсъдим въпроса. Но съм уверен, че се нуждаем от мощен, законово привързан сигнал, тъй като е явно, че елементарните рекомендации не са задоволителни “, добави той.

По думите на министъра възбраната ще бъде краткотрайна и ще продължи няколко седмици или няколко месеца, колкото е належащо, според от производството и наличността на лекарството.

Очаква се в околните дни да се организира съвещание на работната група за съществуването на медикаменти, която включва представители на фармацевти, застрахователи, дистрибутори, фармацевтичната промишленост и държавното управление, с цел да се вземе решение за възбраната.

В Обединеното кралство пък лекарите, предписващи медикаменти, както и частните онлайн аптеки, към този момент получиха разпореждане да спрат да предписват и отпускат Ozempic на хора, които нямат диабет вид 2, допустимо най-скоро.

Освен това, към този момент е неразрешено да стартират лекуване с него при нови пациенти с диабет вид 2, до момента в който трае дефицитът.

Миналия месец белгийската Федерална организация по медикаментите предложи на лекарите и фармацевтите да предписват Ozempic единствено на пациенти с диабет заради внезапното повишаване на търсенето.

Ограничената наличност на лекарството ще продължи до началото на 2024 година, счита регулаторът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР