Беларуското авиоремонтно предприятие 558-ми авиационен завод в Барановичи трябва да

...
Беларуското авиоремонтно предприятие 558-ми авиационен завод в Барановичи трябва да
Коментари Харесай

Първите модернизирани български Су-25 се връщат от Беларус

Беларуското авиоремонтно дружество " 558-ми авиационен цех " в Барановичи би трябвало да достави първите два осъвременени български щурмови самолети Су-25 на 23 септември, оповестява като се базира на специализираното авиационно издание . У нас са се завърнали и екип авиомеханици, които са изпратени на образование в Беларус за обслужване на осъвременените машини.

В съветския сайт  се появил  с български щурмови аероплан Су-25К след капитално-възстановителния ремонт и дребна рационализация. На фрагмента се вижда новият цифров камуфлаж в два тона на зеленото и един звук на кафявото, отбелязва още " Аеro ".

Страната ни подписа контракт за удължение на летателния запас и рационализация на осем самолета Су-25, които са с непрекъснато базиране на военното летище " Безмер ", в договорка на стойност към 99 млн. лева с Данък добавена стойност. Срещу тази сума машините би трябвало да са годни за употреба най-малко още 8 години, да бъдат оборудвани с по-модерна система за пукотевица и бомбомятане, както и да бъдат въоръжени с четири пъти по-далекобойни ракети " въздух-въздух ". Първите Су-25 бяха изпратени в Беларус още в края на предишното лято и съгласно обещанията на военния министър Каракачанов трябваше да стартират да идват назад преди месеци.

 

" Сега " напомня:

Сагата със Су-25 стартира, когато военният министър Красимир Каракачанов разгласи, че от 14-те щурмови самолета летят единствено 4. Обявена бе поръчка за ремонт и поддръжка в рамките на 48 месеца с прогнозна стойност 41 млн. лв. без Данък добавена стойност и оптималната рамка от 82.51 млн. лв. без Данък добавена стойност, или близо 100 млн. лева с Данък добавена стойност. МО заяви, че само две предприятия могат да създадат първокласен ремонт с присъединяване на истинския конструктор - беларуския 558-и авиоремонтен цех в Барановичи и съветския цех 121 АРЗ в Кубинка, част от ОАК. Затова предложения бяха отправени единствено към тях. Накрая контракт бе подписан с Барановичи.

За договорката с беларуския цех Каракачанов сподели: " Чиновници започнаха да изясняват, че има наказания, които могат да бъдат нарушени, което е безусловно несериозно, имайки поради практиката на други натовски и европейски страни ". За военният министър санкциите против Беларус са по повод единствено и само на вътрешни репресии. " Практиката и на други европейски страни ясно демонстрира, че във връзка с възобновяване на бойните качества не би трябвало да има някакви ограничавания ", обяви Каракачанов преди година.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР