Беларуският президент Александър Лукашенко в петък постави половината армията на

...
Беларуският президент Александър Лукашенко в петък постави половината армията на
Коментари Харесай

Лукашенко постави половината армия на Беларус в пълна бойна готовност

Беларуският президент Александър Лукашенко в петък сложи половината армията на страната в цялостна бойна подготвеност в отговор на " закани от Запада " , оповестява " Ройтерс ".

" НАТО стартира учения тъкмо до нашите граници. Какво би трябвало да направя? Разгърнах и някои дивизии, пуснах половината войска в режим на бойна подготвеност . Това не е на ниска цена ", сподели Лукашенко.
 Лукашенко даде обещание твърда реакция против налагането на наказания
Лукашенко даде обещание твърда реакция против налагането на наказания

" Да забележим кой - кого ще плаши ", да помислят в какво може да се трансформира Европа, " в случай че Беларус пламне "

В случай на външна експанзия против Беларус, Минск и Москва ще употребяват взаимна група войски , съобщи Лукашенко, представен от ТАСС.

" Трябва да използваме взаимно групиране на въоръжените сили, в основата на което е Беларуската войска. И руснаците би трябвало да ни поддържат и да ни последват ".

Според президента на републиката нито един съветски военнослужещ не е на територията на Беларус , републиката разполага с задоволително лични сили, с цел да отбрани суверенитета и териториалната целокупност на страната.

" Нито един боец от Русия не е минал границата ни. Все още се оправяме сами. Но нито гласът ни, ръката или кракът ни няма даже да трепнат, с цел да изтласкаме дружно всеки, който стъпи на западната граница на Съюзната страна ", сподели Лукашенко.

Той има вяра, че при положение на утежняване на обстановката, Беларус може да се трансформира в " спектакъл на военни дейности ", който западните страни употребяват против Русия. Лукашенко означи, че споделя тази позиция с съветския си сътрудник Владимир Путин.

" Чухте през вчерашния ден изказването на нашия комшия и моя добър другар - означи Лукашенко. - Това не е тъй като руснаците желаят да защитят Беларус. Слушайте, ние ще се защитим . Те ( на Запада) не се нуждаят от Беларус. Беларус е трамплин, както нормално, за Русия . Но не като Хитлер когато хвърля група армии Център против Москва. "

По-рано, както означи Путин, Русия по искане на белоруския президент образува " прочут запас от чиновници на реда. Но ние също се съгласихме, че те няма да бъдат употребявани, до момента в който обстановката не излезе от надзор ", до момента в който " екстремистки детайли, скривайки се зад политически лозунги, преминат избрани граници и просто стартират грабежи, стартират да подпалват къщи, банки и да опитат да завладяват административни здания ".
 Путин: Лукашенко изиска да му помогнем с полицейски сили Обновена
Путин: Лукашенко изиска да му помогнем с полицейски сили

Но Русия не вижда потребност да употребява съветски сили в Беларус, а и обстановката се възстановява

Напрегнатата обстановка в Беларус след президентските избори не е съревнование сред Изтока и Запада или Русия и Съединени американски щати , съобщи в това време първият заместник-държавен секретар на Съединени американски щати Стивън Бийгън на особено съвещание на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена, във връзка със обстановката в Беларус.

" По-рано тази седмица в Москва организирах задълбочени и основни полемики с моите съветски сътрудници по отношение на събитията в Беларус. За мен е ясно и се надявам, че е ясно за всички , че това (положението в Беларус) не е съревнование сред Изтока и Запада и несъмнено, не съревнование сред Русия и Съединени американски щати ".

" Това е битка сред владетеля и неговия личен народ ", разяснява Бийгън.

" Съединени американски щати не се стремят да управляват или вземат решение ориста на беларуския народ . Това би трябвало да взема решение единствено те самите ". Бийгън добави, че в случай че ОССЕ не поддържа белоруския народ, това може да дискредитира полезностите на ОССЕ .
 Съединени американски щати пред Тихановская: Няма данни за съветска военна интервенция в Беларус Обновена
Съединени американски щати пред Тихановская: Няма данни за съветска военна интервенция в Беларус

Вашингтон приканва Минск да освободи всички политически затворници
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР