Беларуският правозащитник Алес Беляцки, който се намира зад решетките, руската

...
Беларуският правозащитник Алес Беляцки, който се намира зад решетките, руската
Коментари Харесай

Кой получава тазгодишната Нобелова награда за мир?


Беларуският правозащитник Алес Беляцки, който се намира зад решетките, съветската организация " Мемориал " и украинската организация " Център за цивилен свободи ": това са тазгодишните лауреати на Нобелова премия за мир.

Беларуският правозащитник Алес Беляцки е тазгодишният притежател на Нобеловата премия за мир. Освен него Норвежкият нобелов комитет награди съветската правозащитна организация " Мемориал " и украинската правозащитна организация " Център за цивилен свободи ".

Беляцки бе арестуван в Беларус през 2021-а

Беляцки е ръководител на беларуската организация " Вясна ", която се бори против и злоупотребата с власт. Тя е учредена през 1996 година. Беляцки бе арестуван в през 2021 година. Той към момента се намира зад решетките.

" (Белицки) посвети живота си на отбраната на демокрацията и мирното развиване в родната му страна ", аргументираха се от Норвежкия нобелов комитет.

Миналата година с премията бяха удостоени публицистите Мария Реса от Филипините и руснакът Дмитрий Муратов, който е основен редактор на " Новая газета ". Двамата получиха премията за смелата си битка в отбрана на свободата на словото.

Букмейкърите чакаха да бъде награден

В навечерието на оповестяването се появиха доста спекулации кой може да бъде награден тази година, защото описът на номинираните по традиция остава в загадка. Знаеше се единствено това: Бяха номинирани 251 персони и 92 институции.

Компаниите за залагания поставяха преди всичко измежду вероятните лауреати украинския президент Володимир Зеленски, онлайн портала " The Kyiv Independent " и украинския народ като цяло. Сред любимците на букмейкърите бяха също организацията " Лекари без граници " и Международния съд в Хага.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР