Беларуската опозиционна лидерка и бивша кандидатка за президент Светлана Тихановска,

...
Беларуската опозиционна лидерка и бивша кандидатка за президент Светлана Тихановска,
Коментари Харесай

Тихановска към Лукашенко: Беларуският народ няма да Ви приеме повече

Беларуската опозиционна лидерка и някогашна кандидатка за президент Светлана Тихановска, която се намира в Литва, съобщи през вчерашния ден оттова, че беларуският народ в никакъв случай няма да одобри повече водачеството на президента Александър Лукашенко, съобщи Франс прес.

"Президентът би трябвало да знае в този момент, че ние имаме потребност от смяна ", сподели Тихановска пред публицисти във Вилнюс. Това е нейното първо изявление, откогато тя дойде в тази страна на 11 август.

"Беларуският народ няма да одобри повече актуалното водачество ", предизвести Тихановска.

Опозиционната лидерка, която претендира за успеха на президентските избори на 9 август и споделя, че вотът е белязан от измами, посочи, че ще се върне в Беларус, когато се почувства в сигурност.

В четвъртък беларуските управляващи започнаха правосъдно гонене за накърняване на националната сигурност против координационния съвет, формиран от опозицията за политически преход във властта след изборите на 9 август. Двама членове на съвета - юристът Максим Знак и Олга Ковалкова в отговор на това пък внесоха тъжба във Върховния съд за непризнаване на резултатите от изборите, заяви говорителка на Тихановска.

В първото си изявление пред публицисти във Вилнюс някогашната кандидатка за президент сподели, че няма да се кандидатира повторно на изборите, в случай че в Беларус има нов избор, добавя Ройтерс.

"Не възнамерявам да се кандидатирам ", сподели малко Тихановска в изявление за телевизия Белсат, когато бе запитана дали тя или брачният партньор й Сергей Тихановски, който е прочут блогър и се намира в беларуски арест, биха се кандидатирали, в случай че има нови избори, за които упорства беларуската съпротива.

Тихановска сподели, че едно от настояванията на протестиращите е освобождението на политическите пандизчии и нови обективни и транспарантни избори, които да възстановят справедливостта.

Същевременно и нощес имаше митинги в Минск против преизбирането на Лукашенко на президентския пост, съобщи Франс прес.

Хиляди стачкуващи образуваха жива верига от мемориала на жертвите на сталинистките репресии до пандиза в Окрестина, където се намират задържани по време на протестни акции стачкуващи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР