Беларус и Русия сформират обща войскова част, съобщи президентът на

...
Беларус и Русия сформират обща войскова част, съобщи президентът на
Коментари Харесай

Русия и Беларус създават съвместна регионална войскова част по границата

Беларус и Русия образуват обща войскова част, заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко, без да загатва местоположението и числеността ѝ. Той се е договорил с съветския си сътрудник Владимир Путин да разположат взаимния контингент по границата, поради утежняването на обстановката с бойните дейности в Украйна. Евентуалното влизане на беларуски сили в Украйна би довело до нова ескалация на спора, предизвестяват анализатори.

Президентите на Беларус Александър Лукашенко и на Русия Владимир Путин договориха разполагането на взаимна районна войскова формация. Това заяви беларуският водач на заседание по проблемите на сигурността.

Лукашенко напомни, че след неофициална среща на Общността на самостоятелните страни в Санкт Петербург предходната седмица е разговарял с Путин на четири очи. Ако искаш мир, готви се за война, добави той и акцентира, че на територията на Беларус не би трябвало да има война.

 
Във връзка с изострянето на напрежението по западните граници на Съюзната страна сред Беларус и Русия, договорихме разгръщането на районна формация на Руската федерация и Република Беларус. Ако равнището на опасността доближава днешното равнище, както в този момент, започваме да задействаме групировката на Съюзната страна. Трябва да ви осведомявам, че образуването на тази военна конструкция към този момент стартира.
Александър Лукашенко, президент на Беларус

Той не предложи детайлности за това къде или по кое време може да бъде ситуирана такава формация.
Изявлението на Лукашенко следва многократните му изказвания, че Украйна приготвя нахлуване против Беларус, а утежняване на обстановката по западната им граница, може да отвори втори фронт.

Но досега не е показал никакви доказателства в поддръжка на тези изказвания.

Лукашенко упрекна още Полша, Литва и Украйна, че приготвят терористични офанзиви и протест в страната му.
За повече от 7 месеца след нахлуването на Русия в Украйна няма данни, че силите на Киев възнамеряват нахлуване против Беларус.

Беларус, която е съдружник на Русия в спора с Украйна, към този момент даде своята територия на съветската войска за офанзивата, само че беларуските сили до момента не са взели участие в боеве на украинска земя. Влизането на беларуски елементи в прилежащата страна би дало началото на нова ескалация на спора в Украйна.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР