Беларус беше домакин на третия кръг от преговорите между Русия

...
Беларус беше домакин на третия кръг от преговорите между Русия
Коментари Харесай

Украйна се вкарва в безизходица в преговорите с Русия

Беларус беше хазаин на третия кръг от договарянията сред Русия и Украйна. Съдейки по техните резултати, киевската делегация още веднъж се опитваше да завоюва време и избягваше поставените напряко въпроси. Кремъл даде да се разбере, че специфичната интервенция в Украйна може да завърши всеки миг, в случай че изискванията на Москва бъдат изпълнени. Защо киевските договарящи се държат по този начин, като че ли са господари на обстановката и каква е заплахата от сходна тактичност?

В понеделник Беларус беше хазаин на третите договаряния сред Русия и Украйна. Руската делегация дойде в Беловежката пуща, където се организира предходният кръг, в средата на деня. Украинската делегация дойде с полски хеликоптери “Блек Хоук” в късния следобяд. Следователно срещата стартира с двучасово забавяне в 17:00 московско време и завърши към девет вечерта.

Ръководителят на съветската делегация, президентският консултант Владимир Медински, назова забавянето на украинските представители тяхна " дипломатическа традиция ". В дневния ред имаше три блока въпроси: вътрешнополитическо и военно споразумяване, интернационалните филантропични аспекти. Подобни тематики бяха разисквани и на предходните два кръга на 28 февруари и 3 март.

Преди началото на срещата Медински в изявление с кореспонденти приказва за неспазването на Киев на споразуменията за основаване на филантропични коридори. „ За страдание към днешна дата съвсем никой от тях не е проработил изцяло. Естествено, за времето на филантропичните коридори беше задействано помирение. Нашата страна организира наблюдаване от дронове над всеки от тези коридори. Националистите пречиха на цивилни да изоставен градовете “, сподели помощникът на президента.

Третата намира се размина без сензация. Както сподели Медински, по-голямата част от времето е било прекарано в разискване на казуса с филантропичните коридори - украинските сили на място не извършват заповедите на своето командване. „ Поставихме въпроса ясно. Надяваме се, че коридорите ще проработят на следващия ден “, сподели съветникът на президента на Русия.

Според него украинската страна ще изследва препоръчаните ѝ проектодокументи, които досега остават неподписани.

„ Очакванията ни от договарянията не се сбъднаха, само че се надяваме, че идващия път ще можем да създадем по-съществени стъпки напред. Преговорите ще продължат “, сподели Медински.

Украинската страна означи " дребни позитивни промени в подобряването на логистиката на филантропичните коридори ". Що се отнася до главния политически блок от въпроси, преустановяване на огъня и гаранции за сигурност, „ консултациите ще продължат “.

Преговорите в Беловежката пуща могат да станат решаващи за Киев. Малко преди началото на третия тур прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че специфичната интервенция в Украйна може да завърши „ всеки миг “, в случай че бъдат изпълнени изискванията на Москва. За да направи това, Украйна би трябвало да промени конституцията, да се откаже от претенциите за присъединение към „ който и да е блок “, да признае Крим за съветски, а ДНР и ЛНР като самостоятелни страни. „ Ние в действителност приключваме демилитаризацията на Украйна. Ще я довършим. Украинците би трябвало да спрат военните действия”, заключи Песков.

Ден преди този момент по време на телефонен диалог с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган Владимир Путин акцентира, че прекъсването на специфичната интервенция е допустимо единствено в случай че Киев приключи военните дейности и извърши добре познатите претенции на Русия.

В експертната общественост все по-често се приказва, че Украйна проточва времето посредством договаряния, само че е време да се стартира разискването на настояванията на Русия. Владимир Жарихин, заместник-директор на Института на страните от Оперативно-наблюдателно дело, декларира, че Киев „ по един или различен метод би трябвало да реагира, без това военните дейности няма да спрат “. „ Мисля, че украинското управление схваща това “, счита Жарихин.

Събеседникът счита за неправилна тактика на Киев " да издига претенции съветските войски да изоставен територията на Украйна без никакви условия ". „ Но въпреки всичко, по един или различен метод, осъществяването на условията на Русия не може да бъде заобиколено “, уверен е Жарихин.

Кримският политолог Владимир Джарала също е уверен, че с цел да избави живота на хората, " украинската делегация би трябвало да одобри изискванията на Русия ". „ Засега Украйна се нуждае от тези договаряния, с цел да се опита да прегрупира войските си, да трансферира спомагателни елементи от западната част на страната и да ускори съпротивата на съветската войска “, сподели Джарала.

Според специалиста Русия чудесно схваща желанията на Украйна, само че „ демонстрира оптималната филантропична благосклонност, провежда коридори за излизане на цивилното население “. „ В обкръжения Мариупол отрядите на националистите в действителност нарушават евакуацията, като не разрешават на хората да изоставен града. Така договарянията стартират да се доближават до стадия, в който страните ще се блъснат в следващата задънена улица. Ако украинската страна продължи да играе тази игра, надявайки се на утежняване на ситуацията на съветските сили, тогава няма смисъл от тези договаряния “, уверен е политологът.

Жарихин обаче акцентира, че в случай че Русия признае украинския президент Владимир Зеленски за законен държавен глава, това значи, че дилемите за демилитаризация и денацификация ще бъдат решени „ освен с военни средства, само че и посредством договаряния “. „ Няма различен метод за решение на тези проблеми “, уверен е заместник-директорът на Института на страните от Оперативно-наблюдателно дело.

Но Джарала акцентира, че времето е основен фактор за провеждането на съветска специфична интервенция, тъй че тя не може да бъде отсрочена.

„ Доколкото разбирам, третият кръг от договаряния беше решителен. Или украинската страна стартира ясно да извършва споразуменията малко по малко, или няма смисъл от договаряния, тъй като в този случай те основават преимущества за едната страна и утежняват позицията на другата “, изясни политологът.

Експерт от Съвета по интернационалните връзки на Русия, старшият теоретичен помощник в Института за постсъветски и интернационалните проучвания на Руския държавен филантропичен университет Александър Гущин счита, че Украйна не е подготвена да предприеме ход по въпроса за признаването на независимостта на ДНР и ЛНР, както и принадлежността на Крим от Русия. „ Може би Киев е подготвен да разиска въпроса за неутралния статут на Украйна. В света има доста образци за индиферентност на статута – финландски, австрийски и доста други. Всички те се разграничават един от различен. В този случай този статут би трябвало да бъде обезпечен от водещите сили и да има ясна скица, залегнала, апропо, в украинската конституция, в преамбюла на която в този момент е посочен курсът за влизане на страната в НАТО “, изясни Гущин.

Експертът прибавя, че успеваемостта на договарянията зависи от позицията на американските сътрудници на Украйна. „ По време на първия кръг украинците поддържаха връзка с американците, в това число Зеленски. В дълготраен проект за Украйна ще бъде мъчно да овладее военния напън на Русия. Но за американците е преференциално да проточат този спор, тъй че страните да затънат в него и ръцете на Русия да бъдат вързани “, счита Гущин.

Отчасти американците към този момент съумяха, тъй като Европа се консолидира във връзка с глобите и доставките на оръжие за украинците. „ Призивите от Киев за въвеждане на зона, неразрешена за полети над Украйна, е малко евентуално да бъдат осъществени, тъй като това е стъпка към пряк конфликт сред съветската войска и армиите на страните от НАТО “, предизвести старшият теоретичен помощник в Института за постсъветски и интернационалните проучвания на Руския държавен филантропичен университет.

Политологът е склонен, че забавянето на договарянията е неизгодно за Киев. Той напомни думите на Владимир Путин, че в случай че Украйна не спре, тогава бъдещето на нейната държавност ще бъде сложено под въпрос. „ Ако Киев не е склонен с изискванията на Русия, тогава има разновидности за превръщането на украинската държавност в друг тип план, да вземем за пример, съгласно географския принцип. В сегашната обстановка сходни планове наподобяват напълно действителни, а не фантастични “, сигурен е събеседникът.

Според Гущин по-нататъшната промяна на украинската държавност ще зависи освен от резултатите от специфичната интервенция, само че и от работата с популацията в следените от Русия военни региони. „ След военните е належащо социално-политическо решение. Това ще изисква доста експертна работа, присъединяване на деятели и усилване на филантропичната помощ, която към този момент се дава. Необходимо е да се спрат отрицателните процеси на преформатиране на съзнанието и идеологията, които се случват в Украйна през последните осем години “, обобщава специалистът.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР