Бедните пенсионери у нас са над 40 пъти повече от

...
Бедните пенсионери у нас са над 40 пъти повече от
Коментари Харесай

Бедните пенсионери са над 40 пъти повече от богатите

Бедните пенсионери у нас са над 40 пъти повече от богатите. Това демонстрират данните на Националния застрахователен институт за междинния размер на пенсиите у нас през първото полугодие на 2021 година

От данните излиза наяве, че 844 225 души у нас живеят под или към, който е малко над 369 лева От тях 574 939 получават по-малко от 300 лева на месец, а още 269 286 души – до 350 лева В тези числа обаче не е включена Коронавирус добавката от 50 лева, която се получава също всеки месец. В същото време пенсионерите, които получават от 1440 или над него, са 20 492, сочат още данните на Национален осигурителен институт. Така излиза, че бедните възрастни у нас са 41 пъти повече от богатите.

В същото време междинният размер на пенсията на възрастните в цялата страна пък е скочил с близо 150 лева единствено за последните 5 години. Докато през 2016 година възрастните хора у нас са получавали приблизително по 328,83 лева, то в този момент сумата е скочила на 460,92 лева И макар пандемията парите не престават да порастват поради по-високите приходи, на които са били обезпечавани новите пенсионери.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Служебното държавно управление предложи предстоящата актуализация на...

Освен това през последната година размерът е повишен с 50 лева поради Коронавирус добавката, което значи, че тя скача на 509,86. Тя бе въведена през 2020 година като част от антикризисните ограничения в поддръжка на бизнеса и жителите и се целеше по този метод да се покрият разноските в пандемичната конюнктура. Така всички получиха спомагателни пари за месечните си разходи за храна, медикаменти, битови сметки.

Всъщност един от най-големите разноски на държавния бюджет е точно за пенсии. За тази цел страната отделя по над 10 милиарда лева всяка година. Само през предходната пандемична година изхарченото за пенсии е в размер на 11,2 милиарда лева, а предходните години се задържа на равнища от над 9 милиарда лева

В частта на разноските за пенсии са изразходени близо 950 млн. лева за за месеците от януари до септември, показват от МФ. В същото време над един милиард лв. остатък към края на септември чака финансовото министерство, сочат предварителните планове. Постъпленията в хазната са с 5,4 милиарда лв. повече по отношение на година по-рано, само че и разноските нарастват с почти същия размер. Към края на август, за когато има дефинитивни данни, фискалният запас е бил 9,45 милиарда лв..
Ръст на обществени и здравни разноски

Разгледани по стопански детайли, най-значително повишаване се регистрира при обществените и здравноосигурителните разноски. Наред с това въздействие върху разноските за пенсии оказва и, на оптималния размер на пенсията от началото на годината, базов резултат от нарастването на пенсиите през юли 2020 година, както и нарастването от месец юли 2021 година

В частта на здравноосигурителните разноски се регистрира повишаване, обвързвано с по-високите разноски за битка с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на изключителна епидемиологична конюнктура. Това са разноски за лекарства, проби, консумативи и защитни средства, средства за поддръжка на личния състав на първа линия в битката с COVID-19 (допълнително месечно заплащане в размер на 1000 лева.), възнаграждение на изпълнителите на здравна помощ за слагане на ваксини против COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лева, на експерти от професионално направление " Здравни грижи " в размер на 360 лева и на санитари в размер на 120 лева и други.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР