Базираният в Лондон Европейски съвет за външна политика (ЕСВП) обяви

...
Базираният в Лондон Европейски съвет за външна политика (ЕСВП) обяви
Коментари Харесай

Нов индекс измерва приноса за ЕС: България и Унгария са на дъното

Базираният в Лондон Европейски съвет за външна политика (ЕСВП) разгласи нов инструмент - " ", който изследва степента, до която всяка страна членка извършва капацитета си да способства за развиването на Европейски Съюз в шест основни сфери: климат, защита, стопанска система, опазване на здравето, миграция и технологии.

Анализът се основава на приноса в границите на Европейски Съюз и на други начинания за засилено съдействие. Индексът разрешава по-добра осведоменост за характерните трендове и профилите на страните членки - с главните мощни и слаби страни на всяка от тях, както и следенето на разликите посред им.

Според оповестения пръв показател на ЕСВП, който съпоставя приноса и напредъка на страните в Европейски Съюз по осъществяването на основни политики, европейският суверенитет е " добре " изразен в сферите на опазването на здравето и стопанската система, " приемливо " - в защитата, климата и миграцията, и " едва " във връзка с технологиите.
Реклама България - с ниски или доста ниски резултатиБългария, паралелно с Унгария, е измежду най-слабо представящите се страни, със междинен резултат 3.8 от 10. Страната не
доближава " добър " резултат в нито една сфера, регистрира показателят на ЕСВП. България не способства за укрепването на европейския суверенитет заради незадоволителни запаси или ангажираност, или и двете в голям брой области

Тя получава най-ниската оценка в стопанската система, което частично отразява асиметричната й взаимозависимост от Русия. Освен това отбелязва " неуспех " в защитата и технологиите. Страната може да усъвършенства представянето си при новото си, проевропейско правителство; това обаче би изисквало от него да развие качества, а не просто да покаже ангажираност, се показва в разбора.
Бългапия не доближава " добър " резултат в нито една сфера, регистрира показателят на ЕСВП. Ангажименти против качества
В три сфери - технологии, климат и защита, Европейски Съюз се оправя по-добре с обещанията и уговорките, в сравнение с с съществуването на качества за осъществяването им. Това е сигнал за мощна политическа воля, възпрепятствана от неналичието на запаси или неуспех на европейските водачи да изпълнят посланията си.
Реклама
По линия на " климатичния суверенитет " резултатът на Европейски Съюз е " приемлив " - 5.4 от 10, и поражда терзания за способността на Европейски Съюз да извърши климатичните си цели до момента в който минимизира геополитическите опасности. Държавите са оценени по отношение на напредъка им към зелен преход с фокус върху енергийни доставки и смисъла им за ролята на европейските водачи в световния зелен преход.

Като цяло ЕСВП открива значими разлики в резултатите на обособените страни. Швеция получава 7.8 точки, а Румъния - 3.5. Това приказва за значими разминавания в отношението на страните членки към климатичните цели на Европейски Съюз. Данните допускат, че до момента в който европейските задължения към климатичния

суверенитет, в частност от страна на жителите, са високи, качествата на страните в тази сфера са лимитирани.
Опасения от съветско и китайско икономическо въздействие в Европейски Съюз
По отношение на стопанската система показателят демонстрира, че Европейски Съюз като цяло е кадърен да
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Икономика 1 Икономика 2 Инфраструктура 3 Енергетика 1 Инфраструктура 2 Политика 3 Икономика Реклама
подхваща търговски и капиталови политики, само че но ЕСВП предизвестява, че Германия - най-силната стопанска система в Европейски Съюз, не се показва най-добре. Това се дължи частично на немската накърнимост от китайско и съветско лоби. Три страни - България, Унгария и Кипър, имат слаби резултати в тази категория (под 4 точки). Това отразява несъразмерната им взаимозависимост от Русия и/или Китай, податливост към непознато лобиране и липса на защитни механизми (като скрийнинг на директни непознати вложения и антикорупционни мерки).

Средният резултат за Европейски Съюз е 6.2 от 10. Съществуват обилни разминавания сред страните, осем от които демонстрират слаби резултати заради взаимозависимост или близки връзки с Русия и Китай. Според ЕСВП това може да сътвори проблеми, защото доста от икономическите политически решения на Европейски Съюз - като да вземем за пример глобите против Русия или общата политика към Китай, се одобряват с единогласие.

Нидерландия е водещата страна във връзка с интернационалната търговия и вложенията, засилващи устойчивостта на Европейски Съюз, в това число стопански наказания против Русия.
Ограничени качества за отговор на спорове без военна помощ от Съединени американски щати
Общият резултат за защитителен суверенитет на Европейски Съюз е сдържан - 5.9. Съществува значимо разделяне сред страните членки - Ирландия отбелязва резултат 2.1, а Франция - 8.7. Това е най-голямата разлика сред първия и последния в цялото изследване.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Едноличната преднина на Франция допуска, че Макрон до момента не е съумял да убеди останалите европейци в своята визия за " суверенитет в защитата ". Германия, която е на второ място, изостава с съвсем две точки.
Европейски Съюз е относително добре квалифициран да устои на друга здравна рецесия.
Резултатът за здравен суверенитет е 6.7 от 10. Въпреки това се следят значими разлики сред страните, като централно и източноевропейските страни означават доста по-нисък резултат спрямо страните на север. Германия с 8.6, се трансформира в водач по линия на европейския здравен суверенитет, следвана от Дания (7.9), Люксембург (7.7), Нидерландия (8.1) и Швеция (7.6). Най-слабите резултати са на Румъния (4.0) и България (4.1), Полша (4.4) и Латвия (4.6). В тези четири страни се следят високи равнища на несигурност към имунизациите и съмнение в науката.
Европа изостава във връзка с софтуерен потенциал
Въпреки мощната политическа воля за водачество в цифровите нововъведения, това е най-слабата сфера с общ резултат на равнище Европейски Съюз от 4.8. Нито една от петте огромните европейски страни - Германия, Франция, Италия, Испания и Полша, не доближава до третата водеща позиция в общия си резултат.
Финландия, Люксембург и Швеция са първенци в Европа с общ резултат от 7.4, 7.1 и 6.8 до момента в който Румъния, Унгария и Словакия са на дъното на класацията с резултати не по-високи от 3.4.
По отношение на дигитализацията се вижда и разделяне Север-Юг.
Миграцията - през национална призма
Държавите членки не престават да гледат на миграцията през национална призма и нито една не способства доста за суверенитета на съюза в тази сфера . Швеция - страна с най-вече бежанци на глава от популацията, оглавява листата с резултат от 6.3, следвана от Германия и Малта.

С изключение на Германия, огромните пет не съумяват да укрепят европейския суверенитет в региона на миграцията. Класирането на Франция на 19-о място отразява преобладаващата роля на крайнодесните в националния спор по тематиката. Полша е на последно място. Това не е учудващо поради дейностите на държавното управление по време на предходните рецесии и скептицизма по повод намигранти отвън Европа макар напъните на страната в актуалната рецесия с украинските бежанци.

Индексът на ЕСВП демонстрира, че множеството страни от Европейски Съюз са виновни за общия несъвършен резултат в тази област. Което значи, че има действителна потребност от по-голямо съдействие и групови европейски отговори.
Яна Пулиерин, началник на проучването и основен изследователв ЕСВП: " Събитията от последните години - утежняването на връзките сред Китай и Съединени американски щати, пандемията и съветската инвазия в Украйна, демонстрираха ясно, че Европа би трябвало да построи и отстоява суверенитета си. Това не значи, че Европа би трябвало да гледа единствено в себе си или да се отдръпна от международната сцена. По-скоро става дума за повишение на потенциала за ръководство на комплицирани взаимозависимости, като тази ЕС-27 да разчитат на Съединени американски щати за своята сигурност или връзките на обособените страни членки с Русия. Това ще разреши на Европейски Съюз да преодолее основни световни провокации и ще му даде опция да оформя произлизащия международен ред. " Павел Зерка, откривател в ЕСВП и съавтор на отчета: " В зараждащия се световен ред Европа би трябвало да може да работи съгласно своите правила и полезности, без да бъде унизена от други. Това изисква лични благоприятни условия и надеждни съюзи; неприкритост и устойчивост; някои стратегически отбрани, само че без да се стига до протекционизъм. За да успее Европейски Съюз, всички страни членки би трябвало да дадат своя обективен дял и Европейски Съюз не може да си разреши слаби звена, които други биха могли да употребяват, с цел да разбият съюза. " Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР