Бавно, но сигурно през последните няколко години авиацията започна да

...
Бавно, но сигурно през последните няколко години авиацията започна да
Коментари Харесай

Каракачанов не се ангажира със срокове за процедура по покупката на нови изтребители F-16

Бавно, само че несъмнено през последните няколко години авиацията стартира да се изправя на крайници, съобщи вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов пред Паметника на летеца в София на гала за празника на Военновъздушните ни сили.

"Убеден съм, че хората, служещи в нашата авиация освен знаят какви са техните отговорности, само че и ще ги изпълнят по прелестен метод, в случай че се наложи да пазят страната си. Виждаме ги в спокойно време, че макар компликациите, те не престават да извършват своите задължения ", уточни Каракачанов пред публицисти. И подсети, че през последните години са били отделени задоволително средства за съществуващите летателни платформи.

Вицепремиерът уточни, че възможна нова поръчка на още 8 самолета F-16 още веднъж ще премине през процедурата, която беше приложена при предходната поръчка. Ще бъде направено мнение на Военновъздушните сили, ще се създадат оферти от министъра на защитата, следва решение на Министерския съвет, разглеждане в пленарната зала на Народното събрание и решение на Народното събрание.

Каракачанов отхвърли да се ангажира с съответни периоди за започване на процедурата. "За периоди не мога да се наемам да кажа, дано да забележим какво ще получим. Ако офертата е зашеметяващо добра, можем да стартираме незабавно диалозите, в случай че имаме неща, които считаме, че би трябвало да бъдат поправени, ще водим диалози ", изясни той.

Новият пълководец на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров означи, че не е очаквал толкоз бързо да се премине към спор за покупка на още 8 изтребителя. Той още веднъж посочи, че сходна стъпка не би трябвало да се прави с страсти, а с разсъдък и точни планове. Генерал-майор Димитър Петров не пожела да разяснява по кое време ще е най-подходящият миг за покупка на още 8 самолета.

В рамките на визитата си при започване на месеца военният министър организира среща с представители на управлението на Lockheed Martin, на която бе разисквано осъществяването на контракта за доставка на F-16. От страна на производителя бе очебийно, че индустриалният развой върви според подписания контракт. Заявена бе и готовността за продължение на съдействието в процеса на рационализация на Въоръжените сили на България.

През 2019 година България закупи 8 изтребители от Съединени американски щати и Lockheed Martin за към 2.1 милиарда лв., които бяха изплатени предплатено. Военното министерство към този момент е изпратило до Съединени американски щати писма-заявки, свързани с изследване на благоприятни условия за придобиване на още 8 самолета F-16 Block 70, като се чака този път цената да е по-ниска и да има опция за разсрочено заплащане.

Българското държавно управление обезпечи и финансиране в размер на 300 милиона лв. за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Тези средства са отвън към този момент преведените 2.1 милиарда лв. за изтребителите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР