Басмати ориз се нарича още Кралят на ориза. На хинди

...
Басмати ориз се нарича още Кралят на ориза. На хинди
Коментари Харесай

Какво знаете за басмати ориз?

Басмати ориз се назовава още „ Кралят на ориза ”. На хинди „ басмати ” значи благоуханен.

Ориз басмати се отглежда в полите на Хималаите. Има тънки и дълги ароматни зърна, както и характерен, и богат усет. Използва се за подготвяне на всички ястия и гарнитури от източната кухня, както и за десерти.

Разликата сред сорта басмати и елементарния ориз, се крие в зърната. Неговите са по-дълги и по-тънки, а при термична обработка акцентират своята форма. Най-често се вари в затворен съд, само че може и да се запържи или запече.

 Видове Ориз

От хиляди години в страни, като Индия, Китай и Малайзия, оризът е главната храна за прехранване. 45 % от популацията на Земята също се препитава със тази зърнена просвета.

Според индийската просвета за хранене и здраве – Аюрведа, тялото се характеризира с три доши (енергии): кафа (вода и земя), пита (огън и вода) и вата (въздух и пространство). Всеки човек се характеризира с превъзходство на една от дошите в себе си.

Смята се, че ориз Басмaти е подобаващ и за трите доши. Последователите на Аюрведа го избират пред нелющения ориз, защото по-лесно се смила и не натоварва стомаха. Предпочитан е и пред елементарния бял ориз, защото съдържа по-малко нишесте, не затлачва червата и има охлаждащо деяние. Басмaти оризът е подобаващ и необятно публикуван и измежду практикуващите йога, защото дава аскетична мощ.

 Салата с Ориз

Приготвянето на ориз басмати не се разграничава от това на елементарния ориз. Преди да се сготви се кисне в студена вода за към половин час, след което се вари с малко лой. Този вид е извънредно богат на калий, фосфор, калций и въглехидрати, само че за сметка на това има ниски равнища на целулоза, мазнини и протеини.

Ориз Басмати със зеленчуци и гъби

Необходими артикули: 100 гр ориз Басмати, 150-200 гр гъби, 1 морков, 1 глава лук, 1 зелена чушка, 1 алена чушка, кубче зеленчуков бульон, сол, черен пипер, 1 лимон, сокът и кората на 1-2 резена лимон на усет.

Начин на подготвяне: Зеленчуците и гъбите се режат на ситно. Запържват се в малко лой, и когато поомекнат, към тях се прибавя и оризът. Когато се позапари, се залива с вода, в съответствие 1 към 4.

След това се прибавя и кубчето бульон, сол на усет и черен пипер. Ястието е готово след 15-тина мин. Преди да го свалите от огъня, може да му се добави малко сок и кора от лимон – по този начин типично за източната кухня.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР