Бащата на починалото 11-годишно дете видял как гръмотевицата го пронизва,

...
Бащата на починалото 11-годишно дете видял как гръмотевицата го пронизва,
Коментари Харесай

УЖАС! Бащата на Венци видял как мълнията удря и убива сина му. За минути загубил най-ценното

Бащата на умрялото 11-годишно дете видял по какъв начин гръмотевицата го пронизва, тъй като бил до оградата на стадиона. На място била и майката на раненото момче, което оцеля по знамение и сега е в русенската болничното заведение УМБАЛ „ Медика “.
Трагедията, която почерни освен Русе, само че и цяла България, се разигра в сряда към 19,20 ч. на стадиона в кв. „ Здравец “. Момчетата са играли в детско-юношеската школа на Футболен клуб „ Дунав “ (Русе). „ Имаше към осем или 10 родители, подредени до оградата, които с интерес следиха играта на децата си. Нищо не предвещаваше тази покруса. В един миг тресна, ей по този начин от нищото. „ Децата, децата “, се развикаха родителите. Бързо се втурнаха и влязоха вътре на терена. Дойдоха хора, които седяха до басейна. Треньорите започнаха изкуствено дишане. Линейките пристигнаха бързо “. Това показа пред „ Телеграф “ очевидката Ирина П. В късния следобяд през вчерашния ден от болничното заведение дойде обнадеждаваща информация, че момчето е изведено от медикаментозната кома и към този момент диша единствено.
Тренировката
Трагедията стана по време на подготовка на едно от страничните стадиони на стадион „ Дунав “. Около 20 деца са били на терена, а треньорът Динко Дерменджиев следил играта им. Тренировката към този момент била към края си. Зад оградата е имало към 8 родители, които придружили децата си до стадиона. Тъй като съгласно разпоредбите не е позволено да има наблюдаващи на самия футболен терен, те се наредили край оградата откъм улицата. Сред тези родители бил и бащата на момчето, което умря в УМБАЛ „ Канев “ след един час реанимационни дейности на медиците в опит да го върнат към живота.
Майката на другото дете също решила да го придружи до стадиона. Тя обаче била седнала малко по-далеч – до басейна в спортния комплекс, само че също е можела от тази позиция да следи терена.
Ударът
Когато блъснала мълнията, двете момчета паднали на земята едно до друго в безсъзнание. Треньорът Дерменджиев, който бил в другия завършек на игрището, се втурнал и дружно със собствен сътрудник почнал реанимационни дейности. Включила се и брачната половинка на различен техен сътрудник, която била здравно лице и също се намирала на стадиона. Първичната реанимация траяла до идването на колите за спешна помощ, които откарали децата в лечебни заведения. Трето момче, което е било покрай потърпевшите, е превозено в УМБАЛ „ Медика “. Според треньора това е станало по гледище на бащата, който придружавал сина си и бил доста обезпокоен да не би да има провали. След обзор момчето е освободено.
„ Наистина стана ненадейно, нямаше никакви индикации, че сходна покруса ще се случи. Разбирате ли, в случай че имаше някакви предпоставки за заплаха, родителите първи щяха да упорстват да изведем децата им от игрището. А те следиха играта умерено зад оградата “, сподели треньорът Дерменджиев.
Заедно с ръководителя на Управителния съвет на Футболен клуб „ Дунав “ (Русе) Диян Димов те направиха пред публицисти къси изказвания.
Времето
„ Голям потрес е за безусловно всички. Четири възрастови групи упражняваха на стадиона. Някакъв безразсъден случай, като на филм. Имаме инструкции от управлението и при най-малките индикации, когато има причина за сходен случай, естествени феномени, да не позволяваме децата да упражняват, дори отлагаме тренировки “, уточни Дерменджиев.
Прогнозите на синоптиците за времето в Русе бяха за дъжд и гръмотевична стихия. Справка на „ Телеграф “ сподели, че гръмотевичната стихия на 30 август е почнала в 19,10 ч. с увеличаване напразно, а към 19,22 ч. е почнало и да вали. Преди самата стихия небето леко почернява, само че хората нормално не обръщат внимание, преди да паднат първите капки дъжд. Така се е случило и във съдбовния ден.
Концесионерът: Има два гръмоотвода
Стадион „ Дунав “ е предан на концесия за 35-годишен период през 2018 година Концесионерът доктор Симеон Симеонов твърди, че има два гръмоотвода – един на постройката на хотелската част, подложен през 2020 година, и различен, също наоколо до игрището. Те са били признати с протоколи от комисии, откакто са направени замервания. Осветителните тела били зазимени. Освен това прилежащите жилищни здания също имали гръмоотводи.
Започна и инспекция на Регионалната дирекция за народен строителен надзор взаимно с община Русе за положението на мълниезащитата на Спортен комплекс „ Дунав “. Тъй като той съставлява градеж от трета категория, за редовността и сигурността му следи РДНСК. Окръжната прокуратура в Русе стартира следствие на случая. Предстои да бъдат изискани документи, да бъдат разпитани очевидци и да се създадат нужните експертизи.
Млади футболисти сложиха рози
Момчета от детско-юношеската школа на Футболен клуб „ Дунав “ (Русе) сложиха рози на мястото на игрището, където стана случаят. На терена още личат следите от гумите на колите за спешна помощ. Ако човек не знае къде е паднала мълнията, мъчно може и да не забележи мястото. Заедно с треньора Динко Дерменджиев младите футболисти сложиха свещички, които подредиха под формата на сърце. От двете му страни сложиха символно две футболни топки – по една за всяко дете.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР