Бързо развиващата се урбанизация, нарастващата численост на населението, изчерпващите се

...
Бързо развиващата се урбанизация, нарастващата численост на населението, изчерпващите се
Коментари Харесай

Градовете на бъдещето: 5 впечатляващи проекта

Бързо разрастващата се урбанизация, възходящата бройка на популацията, изчерпващите се естествени запаси, всичко това е една причина за незабавни ограничения от страна на архитектите, които развиват иновационни технологии за строителство и проектират градовете на бъдещето. Представяме ви 5 от най-впечатляващите им хрумвания.

Град без коли

 futurecity01

Малко е необичайно тъкмо Китай да проектира град, предопределен единствено за пешеходци. Или пък може би въобще не е необичайно, а изцяло разумно, като се има поради гъстотата на застрояване, числеността на популацията и степента на нечистия въздух там. Планът е бъдещият град без коли Great City, да побира 80 000 души и да бъде ситуиран в провинция Съчуан, покрай град Чънду. Неговата транспортна инфраструктура ще е формирана напълно от и пешеходни и велоалеи, доста паркове и градинки. Градът ще употребява 48% по-малко сила и 58% по-малко вода спрямо други градове с този размер, а това ще докара и до 89% по-малко боклуци, настояват архитектите.

Град без въглеродни излъчвания

 masdar plaza lava 11  Masdar-city

Абу Даби към този момент строи първия в света град без въглеродни излъчвания. Масдар е екоград, в който няма да има коли и небостъргачи и ще се зарежда напълно със слънчева сила. Той ще комбинира най-хубавите достижения на инженерната мисъл през XXI век с обичайна пустинна архитектура, като там ще живеят 50 000 души. Автор на плана е английската компания " Фостър ен партнърс ", отпред с гуруто на архитектурата Норман Фостър, чиито творения са спечелили сребърен, златен и даже платинов рейтинг по системата LEED. Инициатор на плана е енергийната компания Masdar, която възнамерява да сътвори нов стопански бранш в ОАЕ, обвързван с износ на " зелени " технологии.

Вертикалният град

 20101118-now-and-when-multiplicity

„ Мелбърн не се уголемява, той пораства нависоко. ", споделя Джон Уордъл – проектант на концепцията „ Multiplicity ", която планува построяването на технологии, позволяващи на мегаполиса да пораства безусловно нагоре.

Плаващият град

 haiti-market-10  haiti-market-5

Хаити е красива страна, страдаща от беднотия и естествени бедствия, като трусове, които последните години изравниха огромна част от Порт-о-Пренс със земята и оставиха милиони хора без дом.

Архитектът E. Kevin Schopfer проектира нов плаващ град, побиращ 30 000 поданици, в непосредствена непосредственост до брега. Комплексът с диаметър 3-мили се състои от четири блока под формата на плаващи модули, свързани между тях. Способен да устоя урагани и тайфуни, градът може бъде уголемен, в случай че се окаже належащо.

Градът на камъчетата

 Asian Cairns by Vincent Callebaut 9  futurecity11

Белгийският проектант Vincent Callebaut е прочут със своя ексцентричен дизайн, за който черпи ентусиазъм от естествени форми. Този път той показва план за отвесен град в Китай, построен от кули, наподобяващи на пирамиди от камъчета.

Архитектът предлага нов вид градско местообитание въз основа на разпоредбите на естествения свят, като проектира великански жилища, представляващи стъклени камъчета, които разполагат със слънчеви акумулатори и вятърни турбини, които ще обезпечават цялата сила за града.

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР