Бързо променящият се коронавирус създаде още един свръхзаразен мутант на

...
Бързо променящият се коронавирус създаде още един свръхзаразен мутант на
Коментари Харесай

Учените са разтревожени от свръхзаразен мутант на Омикрон -

Бързо изменящият се ковид сътвори още един свръхзаразен мутант на Омикрон, който тревожи учените, защото се появява в доста страни, в това число в Съединени американски щати, и се популяризира бързо в Индия , оповестиха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Учените настояват, че разновидността, наименуван BA.2.75, е кадърен да се популяризира бързо и да заобикаля имунитета от ваксини и предходни инфекции. Не е ясно дали той може да аргументи по-сериозно заболяване от други омикронови разновидности, като световноизвестния BA.5.

" Все още е доста рано да вършим прекалено много изводи ", сподели Матю Биникър, шеф на отдела по клинична вирусология в клиниката " Мейо " в Рочестър, Минесота. " Но наподобява, че изключително в Индия скоростта на предаване на вируса демонстрира експоненциално повишаване. "

Според него към момента не е ясно дали BA.2.75 ще изпревари BA.5.

Все отново фактът, че към този момент е открит в доста елементи на света, даже и при по-ниски равнища на надзор, " е ранна индикация, че се популяризира ", споделя Шиши Луо, началник на отдела за инфекциозни заболявания в компанията " Хеликс ", която доставя информация за вирусно секвениране на американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите.

Този мутант е видян в няколко отдалечени щата в Индия и наподобява се популяризира по-бързо от други разновидности там, споделя Липи Тукрал от Института по геномика и интегративна биология към Съвета за научни и промишлени проучвания в Делхи. Той е открит и в към 10 други страни, като Австралия, Германия, Англия и Канада. Неотдавна бяха открити два случая по западното крайбрежие на Съединени американски щати, а предходната седмица " Хеликс " разпознава трети случай в Съединени американски щати.

Притесненията на специалистите се подхранват от огромния брой разновидности, които отличават този нов вид от предшествениците на Омикрон. Някои от тези разновидности са в области, свързани с шиповия протеин, и биха могли да разрешат на вируса да се свързва с клетките по-ефективно, сподели Биникър.

Друга причина за безпокойствие е, че генетичните промени могат да улеснят вируса да заобиколи антителата, основани от организма в отговор на ваксина или болест с по-ранен вид.

Експертите обаче настояват, че имунизациите и бустерните дози към момента са най-хубавата отбрана против тежкия COVID-19. През есента в Съединени американски щати евентуално ще бъдат създадени обновени формули на имунизациите, ориентирани към по-новите варианти Омикрон.

Дали следващият мутант на Омикрон може да повлияе на траекторията на пандемията, ще стане ясно след седмици. BA.2.75 е още едно увещание, че коронавирусът непрестанно се развива и популяризира.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР